Erdélyezéssel és füttykoncerttel fogadták Dăncilát Aradon

Harmadik napja bolyong a kormányfő a szimpatizánsok és kritikusok hangja között Erdélyben.
Hirdetés

Bánságban zárja erdélyi körútját Viorica Dăncilă miniszterelnök, és ezt a napot sem úszta meg kifütyülés nélkül. Aradon a prefektúra épületében fogadták a helyi notabilitások, mialatt az utcán végig füttyszó, vuvuzela és skandálás szólt: Tolvajok!, Szégyen!, A PSD a vörös pestis. A helyi kritikusok nem kímélték Liviu Dragnea pártelnököt és a csendőrséget sem.

Amikor Dăncilă távozott az épületből, pár tucat pártszimpatizáns PSD! PSD! kiáltásokkal igyekezett elnyomni a bírálók hangját, a helyi sajtó szerint sikertelenül.

Azt lehetetlen megítélni, hogy érkezésekor vagy a prefektúra épületéből látta-e azt a nagy transzparenst, amelyet egyik elszólásából (Orice om îi este teamă de plângere penală = Mindenki fél a bűnvádi feljelentéstől) írtak át erdélyezésre: Mindenki fél Erdélytől. Távozásakor konvoja másfele kanyarodott, mint ahol a felirat volt.

Dăncilă ma pár vidéki kistelepülést és létesítményt látogat meg, többek között az aradi vagongyárat, ahol munkások tucatjai sztrájkolnak fizetésemelésért. A Bánság fővárosát, Temesvárt sajtóértesülések szerint azért hagyja ki, mert ott még valószínűbb, hogy ellentüntetőkbe fut bele.

A kormányfő hétvégén Déván és Vajdahunyadon járt, majd szerdán Gyulafehérvárra érkezett. Nem véletlenül tartózkodott Nagyszeben közelében, a Digi24 hírtelevízió értesülése szerint stábja az utolsó pillanatig remélte, hogy összejön bár egy kétoldalú, nem hivatalos találkozó valamelyik állami vezetővel, aki a csütörtöki EU-csúcsra érkezett Nagyszebenbe. 

Hirdetés

Ezek a diplomáciai remények meghiúsultak, Dăncilă csütörtökön Kolozsvárra érkezett, ahol a megye PSD-s politikusaival egy lepattant lakótelepi üzletközpont éttermében találkozott, majd kórházat és orvosi egyetemet látogatott. Az utóbbi két helyszín előtt szintén ellentüntetők fogadták füttykoncerttel és fújolással.

Mindeközben Klaus Iohannis államfő a nagyvonalú házigazda szerepét alakította a nagyszebeni EU-csúcson, Dacian Cioloș ellenzéki pártvezetőnek pedig nem okozott gondot, hogy találkozzon és megbeszélést folytasson Emmanuel Macron francia államfővel.

 

Hirdetés