Illusztráció | Főtér.ro
munkabaleset
szabot
2019. május 10. péntek, 17:49
A bő ötezernyi munkabalesetet túlnyomó részben az idézte elő, aki aztán megsérült benne.

5212 személy szenvedett tavaly munkabalesetet, összesítette mára a munkaügyi minisztérium. A trend pozitív, 2018-ban ugyanis 7,2 százalékkal kevesebb ilyen történt, mint 2017-ben, de így is 167-en vesztették életüket.

Míg a legtöbb, 461 baleset a kiskeredelemben történt, a leghalálosabbnak a fakitermelés, illetve a szállítás bizonyult egyaránt 15-15 halálos balesettel. Építkezéseken 11-en vesztették életüket 2018-ban.

A személy- és áruszállítók közül 344-en szenvedtek munkabalesetet (6,6%), a közszállítási eszközöket, utánfutókat gyártó iparágban 287 balesetet regisztráltak (5,5%), az építkezéseken 268-an szenvedtek balesetet (5,1%). 

Az összes baleset több mint negyede, 26,5 százaléka Bukarestben történt, majd Brassó megye következik 309 balesettel (5,9%), Temes megye 226 balesettel (4,3%), Argeş megye 208 esettel (4%). Szintén a fővárosban halt meg a legtöbb személy a bekövetkezett munkabaleset nyomán: 17. Beszterce-Naszód megyében ugyanakkor 9, Brăila megyében 8, Konstanca megyében 7 ember vesztette életét. 

A középkorúakat és a leggyakorlatlanabbakat éri leggyakrabban baleset: 29,3 százalékuk tartozott a 40-50 év közöttiekhez, 69,1 százalékuk kevesebb mint öt éve dolgozott azon a munkahelyen, ahol megsérült. A minisztérium kimutatása szerint 4840 munkabalesetet szenvedett személy közvetlenül vétkes volt a szerencsétlenség előidézésében.

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.