Lassan mindenkinek szívást jelent a nagyszebeni EU-csúcs

A helyi lakosoknak, a rendőröknek és a meghívó nélkül maradt Viorica Dăncilának is egyre kellemetlenebb a helyzet.
Hirdetés

Arról már írtunk, hogy milyen szigorú óvintézkedéseket kell bevezetni Nagyszebenben, mely egy napra az Európai Unió politikai fővárosává válik. A helyi lakosokat és a turistákat is érintő biztonsági intézkedések miatt gyakorlatilag leáll a városban az élet, szünetel az oktatás is. Gőzerővel fognak dolgozni azonban az orvosok és a rendőrök.

A rendőri szakszervezet máris elégedetlenkedik, mert

a Nagyszebenbe csődített mintegy ötszáz rendőrnek nem biztosítanak méltó körülményeket.

Nem értik, hogyan lehetséges az, hogy egy szállodai szobáért 1000 lejt kell kifizetniük, ráadásul ugyanazon a szobán négyen osztoznak, miközben fejenként mindössze 250 lej napi díjat kapnak. A kapott pénz teljes egésze a szállásra megy el, ami azért döbbenetes, mert egy átlagos hotelszoba ára éjszakánként 70 lej a környéken. A szakszervezet szerint senki nem fog tudni pihenni a zsúfolt szobákban, hiszen a rendőrök beosztásában átfedések lesznek, az étkezésre pedig nem jut a napi díjból.

Viorica Dăncilă kormányfő számára azért vált kínossá a nagyszebeni EU-csúcs, mert nem kapott rá meghívót, holott az a kormány anyagi támogatásával jön létre, valamint a soros román EU-elnökséget ő vezeti. A kormányfő nemrég finoman utalt arra, hogy ott lenne a helye a találkozón, Klaus Iohannis államfőnek viszont esze ágába sincs meghívni, mondván,

valamennyi uniós tagállamnak egy képviselője van az Európai Tanácsban, és Romániát az államfő képviseli.

Az elnök alaposan odaszúrt Dăncilának, azt a benyomást keltve, mintha a kormányfő szórakozni szeretne menni Nagyszebenbe. Az uniós csúcstalálkozók napirendjén mindig sok jelentős téma szerepel, és rendszerint szűkös az idő, így fontos, hogy mindig konkrétumokról tárgyaljanak, magyarázta ma a helyszíni terepszemléjén. Hozzátette, a nagyszebeni ülés keretében sem lesznek protokolláris események, amelyeken „csak úgy töltsék az időt”, a munkaebéd sem kivétel ez alól, viszont a polgármesteri hivatal szervez egy koncertet csütörtök estére, és erre szívesen látnak mindenkit, „aki szórakozni szeretne”.

Hirdetés