Kisebb vagyont szedett össze erdélyi ószereken egy kínai férfi és azt hitte, hogy haza is viheti

Tévedett.
Hirdetés

Erdélyben gazdagodott volna meg az a kínai férfi, akit kedden több mint tíz kilogramm (!) ezüsttel füleltek le a kolozsvári repülőtéren. Az ázsiai turista semmilyen papírral nem tudta igazolni, honnan származik a csomagjában elrejtett 10 737 gramm ezüst, azt állította, hogy különböző vásárokon, régiségkereskedőktől gyűjtötte össze a kisebb vagyont.

A 32 éves kínai állampolgár a kolozsvári reptérről müncheni átszállással utazott volna Pekingbe, amikor a biztonságiaknak szemet szúrt a csomagja. Ebben ezüstékszereket, különböző ezüsttárgyakat, -eszközöket találtak. A vámosok a teljes rakományt elkobozták és a Kolozs megyei kulturális igazgatósághoz küldték felértékelésre.

Könnyen megtörténhet, hogy a turista mégsem kötött annyira jó vásárt és el kell búcsúznia vagyonától, ha nem tudja igazolni az ezüstékszerek, -tárgyak eredetét, illetve azt, hogy azok nem képzik a nemzeti vagyon részét. Ez a törvények szerint kulturális javak kivitele esetén kötelező, csak az illetékes hatóságok engedélyével történhet, különben csempészetnek minősül.

A határrendészet honlapján videóban is megcsodálható a nagy fogás: 

Hirdetés