A hét eddigi mérlege: PSD-Iohannis: 2-1

A kormányoldal jelöltjeit választották alkotmánybíróvá.
Hirdetés
2-1-es győzelmet aratott a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Iohannis államfő ellen az új alkotmánybírák kinevezésének folyamatában: a szocdemek kedden csont nélkül keresztülverték a saját jelöltjüket a parlament két házán, miután egy nappal korábban az elnök is kinevezte saját emberét a taláros testületbe.
 
A kormánykoalíción belüli egyeztetések után a PSD a képviselőházban Gheorghe Stant, a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgáló ügyészség vezetőjét, a szenátusban pedig Cristian Deliorgát, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) volt alelnökét,  a konstancai táblabíróság bíráját jelölte.
 
A jelöltek útját pedig nagyon simává tették: a bizottsági meghallgatásokon nem tettek fel nekik kérdéseket, a kényelmetlen kérdéseket feltenni akaró ellenzékieket pedig nem hagyták érvényesülni.
 
Így aztán mindkét jelöltet simán megválasztotta a kormánytöbbség, ellenzéki ellenfeleiknek esélyük sem volt.
 
Hétfőn Klaus Iohannis államfő  Simina Tănăsescu volt elnöki tanácsadót nevezte ki a taláros testület tagjává.
 
A három új alkotmánybíró kinevezése azért szükséges, mert a taláros testület három tagjának júniusban lejár a mandátuma.
 
A kilenctagú alkotmánybíróság tagjainak mandátuma kilenc évre szól. Három alkotmánybírót az államfő, hármat a szenátus, hármat pedig a képviselőház nevez ki.
 
Természetesen mindhárom fórum a hozzá politikailag közel álló jogászok közül válogat, így aztán az elvileg független alkotmánybíróság általában annak az oldalnak kedvez döntéseivel, amelynek éppen több képviselője ül a soraiban.
 
Márpedig a jelenlegi állás szerint 5-4 arányban a PSD-barát tagok dominálják a testületet. 

Hirdetés