Vajon a magyar külügy véget tud vetni az úzvölgyi katonatemető körüli botránynak?

Szijjártó Péter a munkálatok leállítását kérte román kollégájától, az MPP élőláncot vonna a temető köré.
Hirdetés

Magyar-román diplomáciai üggyé dagadt az úzvölgyi magyar katonai temetőben zajló, épp ésszel felfoghatatlan építkezés: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pozsonyi rendezvényen ült asztalhoz Teodor Meleşcanuval, akitől a vérlázító munkálatok azonnali leállítását kérte.

Az MTI által idézett minisztériumi közlemény szerint Szijjártó felhívta a kollégája figyelmét arra, hogy a területen még mindig lehetnek feltáratlan magyar katonasírok,

ezek fölé más emlékművet építeni szó szerint kegyeletsértő és ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal is.

Mint arról beszámoltunk, 52 betonkereszt és egy nagyméretű ortodox kereszt keltette a közfelháborodást, mivel ezeket egy első világháborús osztrák-magyar katonai sírkertben helyeztek el a Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye temetőjében, ahol egyetlen román katona sem nyugszik. Az Osztrák-Magyar Monarchia mintegy hatszáz hősi halottja viszont igen.

Az átadási ceremóniát május 17-re hirdették meg, ahol a Magyar Polgári Párt (MPP) élőlánccal akar tiltakozni a „történelemhamisító avatás” ellen.

Hirdetés

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben úgy fogalmaznak: „Románia többszörösen megszegte vállalásait, amik a területén élő kisebbségek jogállásáról szólnak (…)

Történelmünk meghamisításától, őseink emlékének meggyalázásától sem riadnak vissza. Ezzel betelt a pohár!”

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a múlt héten levélben fordult Viorica Dăncilă kormányfőhöz a botrány kapcsán, aki kikérte a védelmi tárca véleményét, előrelépés azonban nem történt az ügyben. 

Hirdetés