Románok alapították az úzvölgyi katonatemetőt a dormánfalvi elöljáró szerint

A sírkert eredeti rajzát a magyar fél hagyta figyelmen kívül, állítja a polgármester.
Hirdetés

Közleményben magyarázkodik a Bákó megyei Dormánfalva polgármesteri hivatala miután botrányt keltett, hogy az első világháborús osztrák-magyar temetőben Csíkszentmárton önkormányzata megkérdezése nélkül román katonák parcelláját hozták létre, és magyar katonák sírjai fölé helyeztek betonkereszteket.

Az MTI-nek küldött közleményben Constantin Toma a sírkert nemzetközi jellegét hangsúlyozza, és azt állítja, hogy törvényes volt az átalakítás. Ugyanis hivatalosan a temetőt a román Hősök Kultusza Társaság (Societatea Cultul Eroilor) hozta létre 1926 és 1927 között, a kertben 1306 román, magyar, német, osztrák, olasz, orosz és szerb katonát temettek el.

A magyar parcellát a csíkszentmártoni helyi hatóságok kezdeményezésére 1994 és 2014 között újították fel, de figyelmen kívül hagyták az eredeti – 1926-ben készült – rajzokat, így veszítette el nemzetközi jellegét a temető, mondja a polgármester.

A hadtörténészek és a csíkszentmártoni elöljárók egybehangzó véleménye szerint azonban románok nem nyugszanak a temetőben. 

Hirdetés

„Ez fizikai képtelenség lenne, hiszen 1917 novemberében nyitotta a temetőt az osztrák-magyar hadsereg, ekkor pedig már nem is a románokkal háborúztak, hiszen az oroszok leváltották őket a határon. Persze volt román temető is a közelben, de nem itt. (..) Ha civilizált módon megkerestek volna, hogy szeretnének egy román emlékművet állítani az úzvölgyi temetőbe, mert a térségben harcoltak román katonák is, biztosan megtaláltuk volna a módját”

– mondta korábban a Székelyhonnak Csíkszentmárton polgármestere, Gergely András, aki egy újabb történelemgyártási kísérletnek nevezte az esetet. 

Hirdetés