Illusztráció | Főtér.ro
Gyanús kánaán
szabot
2019. május 2. csütörtök, 13:58
Bukarestből osztogatják a polgármestereknek, és csak két irat kell hozzá.

Tökéletes időzítéssel, az európai parlamenti választások kampányának elején jelentette be Liviu Dragnea, a kormányzó PSD elnöke, hogy ma reggeltől lehet pályázni a Befektetési és Fejlesztési Alap idei tízmilliárd eurójára.

A pénzt elsősorban épületek (óvodák, iskolák, orvosi rendelők, szociális lakások, kultúrházak, konferenciatermek, bentlakások, templomok) felépítésére vagy felújítására, illetve közúti és közüzemi infrastruktúrára hívhatják le települések polgármesterei, regionális fejlesztési egyesületek, illetve egyetemek.

A pénzt Bukarestben osztják, 

derült ki a pártelnök beharangozójából, és mindössze két dokumentum kell a megpályázásához. Ez a két körülmény már elég volt a gyanúhoz, ezért feltúrtuk a kormányzati internetet, hogy megnézzük, tényleg csak két irat szükséges, és melyik ez a kettő.

Kiderült, hogy a tavaly december végi, sokat vitatott 114-es sürgősségi kormányrendelettel létrehozott alapot az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság kezeli, ez bírálja el majd a beérkezett pályázatokat is a beérkezés sorrendjében. Az intézet közvetlenül a kormányfőtitkárságnak van alárendelve. A befektetési alapot húsz évre tervezik.

A nem túl bonyolult pályázati űrlapon legtöbb két oldalon kell indokolni, mire kéri a polgármester a pénzt, és ebbe az űrlapba kell illeszteni a költségvetést is. A másik irat a felépítendő épületre/infrastruktúrára kibocsátott építkezési engedély. A pénzt az Előrejelzési Bizottság a támogatási szerződés aláírásától legtöbb tíz napon belül utalja.

Be kell vallanunk, hogy ennyire szép és vaskos kampánybüdzsét még nem láttunk. És ez csak az első választás az idénre és jövőre esedékes négyből.

A mától pályázható fejlesztési alap körül nem biztos, hogy minden teljesen legális: 

a működését lehetővé tévő sürgősségi kormányrendeletek ellen – bár formálisan jóváhagyta őket – Tudorel Toader volt igazságügyi miniszter több oldalnyi jogi kifogást emelt. Ezt Victor Ponta hozta nyilvánosságra márciusban.

Toader ellenállása a fejlesztési alappal szemben szerepel azok között az indokok között, amelyek miatt a PSD végül megvált a minisztertől. A büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel történő módosításának megtagadása csak a jéghegy csúcsa volt, állítja a stiripesurse.ro, és ezt maga a volt miniszter erősítette meg azzal, hogy a Névtelen Forrásokként fordítható portál cikkét ő maga is megosztotta a Facebook-oldalán.

A Szuverén Befektetési és Fejlesztési Alapot már tavaly létre akarták hozni, ám az alap jogi keretét biztosító törvényt az ellenzék megtámadta az Alkotmánybíróságon, a talárosok pedig nyáron a teljes törvényt alkotmányellenesnek találták.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30995
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.