Saját kihallgatásán aludt el a sikkasztással gyanúsított exminiszter

Szegény kifáradt a húsvéttal összevont május elsejei minivakációtól.
Hirdetés

Egykori üzleti környezeti felelős miniszterből gyanúsítottá „lépett elő” Ilan Laufer, akit csütörtökön hallgatott ki a rendőrség gazdasági bűncselekmények felderítésére szakosodott osztálya egy sikkasztási és adócsalási ügyben. 

Nem tudjuk, milyen módszerekkel hallgatták ki, de belső forrásokra hivatkozva a Mediafax azt írja, a vállakozóból lett miniszter egész egyszerűen elaludt a saját kihallgatásán. A névtelen források szerint nagyon fáradt volt az ortodox húsvét és május elseje közti minivakáció után.

A nyomozók azt mondják, Laufer cégein keresztül támogatta a korrupció miatt még 2016-ban elítélt, 2017 elején pedig a börtönben meghalt Dan Adamescu üzletember volt feleségét, Carmen Adamescut a bukaresti Unirea Shopping Center bevásárlóközpont üzlethelyiségeinek törvénytelen bérbe adásában.

A hatóságok szerint Laufer két cégén keresztül segített Carmen Adamescunak a cég megkárosításában. Az okozott kár összege eléri az 90 684 632 lejt.

A trükk egyszerű volt: azoknak, akik a bevásárlóközpontban akartak üzlethelyiséget bérelni, előbb Ilan Laufer cégeivel kellett jelentős összegű szerződéseket kötniük, majd később a volt miniszter segített nekik alacsony áron üzlethelyiséghez jutni.

Hirdetés

Az így szerzett pénzt négy, Cipruson és Svájcban bejegyzett cégnek utalták át, ahonnan később fiktív tanácsadói és közvetítői szerződések segítségével jutottak hozzá az összegekhez. A pénz a nyomozó szervek szerint végül Carmen Adamescuhoz került.

Az ügyben adócsalás miatt is nyomoznak: Laufer cégei a svájci és ciprusi cégekkel kötött fiktív szerződések alapján úszták meg az adófizetést.

Laufer nem olyan régen egy másik botrányban is érintett volt: a kormányfő közlekedési miniszternek jelölte, ám Klaus Iohannis államfő az alkalmatlanságára hivatkozva visszautasította a kinevezését. Laufer ekkor antiszemitizmussal vádolta meg az elnököt, ezt azonban senki sem vette komolyan.

Hirdetés