Igazi balkáni fifika: tanári módon verte át a minisztériumot egy falusi polgármester

Nem létező híd munkálatait fizettette ki.
Hirdetés

Hihetetlen módon verte át a dél-romániai Gorj megyében található Vladimir község polgármestere a fejlesztési minisztériumot: egy még nem létező hídon elvégzett munkálatokra csalt ki pénzt a tárcától egy ügyes trükkel.

A sztori még két éve kezdődött, amikor a községnek közel 500 ezer lejt ítélt meg a kormány egy 23 méteres, fémszerkezetű híd megépítésére.

Csakhogy

a munkálatokat jó balkáni szokás szerint jó hosszasan halogatták, és végül csak idén márciusban kezdtek el dolgozni.

Ehhez képest a polgármester még tavaly novemberben kifizetett 268 000 lejt az el nem végzett munkálatokért, illetve további 14 ezer lejt az építőtelep üzemeltetéséért.

Persze a település kasszájában nem volt ennyi pénz, azt a kormánynak kellett utalnia.

És ekkor jött a zseniális trükk: a polgármester hamis iratokkal bizonyította a fejlesztési minisztériumnak, hogy a munkálatok elkészültek. Ennyi persze még nem lett volna elég, fényképes bizonyítékra is szükség volt.

Hirdetés

Amit szállított is:

a híd építési munkálatait jelző táblát átvitette egy másik, évekkel ezelőtt elkészült híd mellé, és ott fényképeztette le.

A tavaly a minisztériumnak elküldött iratok értelmében már majdnem teljesen készen állt a 23 méteres híd – miközben valójában még csak hónapokkal később kezdtek el egyáltalán dolgozni rajta.

A trükközésre azonban most fény derült – ezúton is gratulálunk az illetékeseknek –, így a Ion Ianăşi névre hallgató polgármestert két napja őrizetbe vették, szerdán pedig bűnügyi felügyelet alá helyezték, és két hónapra eltiltották hivatala gyakorlásától.

Az első mandátumát töltő elöljárónak nem ez az első botlása: 2015-ben egy év négy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, miután elgázolt egy gyalogost, és elmenekült a baleset helyszínéről.

Hirdetés