művelőggyé, b-meg!
fsandor
2019. április 24. szerda, 11:48
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.

Dolgunk volt a kolozsvári vasútállomáson, ahol a csarnok tele van mindenféle önkiszolgáló berendezésekkel: jegyautomata, kávéautomata, bankautomata. Na és van ott egy könyvautomata is, amiből úgy lehet könyvet vásárolni, mint csokit vagy kólát. Persze, hogy megnéztük a kínálatot és az állunk leesett.

Ha túllépünk azon, hogy a gép egyetlen magyar nyelvű könyvet sem kínál (ez van, nem vagyunk piac a vállalkozó számára), el kell ismernünk, a köteteket összeválogató alkalmazott szép munkát végzett.

Mert nézzük csak, mit lehet vásárolni egy vasútállomási könyvautomatából?

 • Vallásos, ortodox szövegek Galeriu atya tollából – sikerre ítélt kiadvány, főleg hosszú útra induló, idősebb, átlagos romániai vonatozók körében.
 • Román vonatkozású háborús témájú könyvek – imádják az ilyesmit, főleg ha jól ki van domborítva a román hadsereg hősiessége és helytállása.
 • Nietzsche Jón, rosszon túlja – ha megkérdezünk bárkit, aki egy kicsit járt iskolába, hogy mondjon már egy filozófust, egészen biztosan azt válaszolja, hogy Szókratész, Kant és Nietzsche. Nos, utóbbit lehet talán a leginkább félreérteni a világ filozófusai közül, viszont bombasztikus mondatai kiválóan alkalmasak arra, hogy az ember a vonaton elhiggye (és elhitesse utastársaival), hogy okosabb az átlagnál.
 • Platón Párbeszédei viszont igencsak megfelelnek arra, hogy szórakoztatóan tartsuk fitten elménket hosszabb vonatutak alatt, Platónnak igazából terápiás hatása van napjaink őrült, rohanó világában.
 • Hogyan viseljük a stresszt? – pont erről beszélek, nem lepődnék meg, ha ógörög barátunkat is ajánlanák benne gyógyszerként. Erre a könyvre gyakorlatilag a teljes lakosság, kontinens, világ potenciális vevő lehet, sajnos.
 • Híres román kultúrszemélyiségek, akik meghódították Párizst – ettől dagad a román nemzeti kebel, ki ne olvasna szívesen ilyesmit.
 • Illemkódex – na, ezt is szinte mindenkivel meg lehetne vetetni, kötelezően, amennyi neveletlen tahó mászkál mindenhol.
 • Hogyan befolyásolj másokat? – szintén kötelező olvasmány, főleg smekkereknek, autóneppereknek, ingatlancsalóknak, politikusoknak. Bár ők nem vonattal utaznak, ugyebár…
 • Viktor Szuvorovot nem ismerem, de némi guglizással kiderült róla, hogy volt orosz kágé.. hírszerzőtiszt, aki katonai témákról ír.
 • Helyes táplálkozás – ez a téma mindig a top háromban van városi középkorúak, mozgásnácik, fitneszmániákusok, irodisták és ex-OTV-rajongó háziasszonyok körében. A mellette álló, betegségekről szóló könyv pedig a saját, kivétel nélkül súlyos és halmozott betegségeiket a tévéből és a mindenegyben-típusú weboldalakról gyógyító hipochonderek kedvenc kiadványa lehet. Ugyanígy a gyógynövényes kiadvány is.
 • És akkor jön a szépirodalom: Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író egyik viszonylag korai műve, az amerikai F. Scott Fitzgerald és a román vonalról H. R. Patapievici.
 • Van ott egy gyerekkönyv is, hát igen, csak egy, de hát a büdöskölke úgyis folyton a telefonját babrálja, már hatévesen.
 • A cseresznye a tortán persze a horoszkóp, a tenyérjóslási szakkönyv, a 20. század nagy titkai Marilynnel a címlapon, a kommunista éra legjobb viccei, egy román–angol szótár, mert az mondig jól fog és végül egy receptes könyv. Ezekkel biztosra lehet menni.

És nézzük csak meg az árakat! A legdrágább könyv is csak 20 lej! A többi meg 5, 10 és 15. Vagyis aprópénzért vásárolhatunk tartalmas és szórakoztató olvasnivalót vonatozásunkra. Már ha vonatozunk. Már ha olvasunk románul. Már ha olvasunk...

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30916
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.