Mi kapható egy vasútállomási könyvautomatában?

Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Hirdetés

Dolgunk volt a kolozsvári vasútállomáson, ahol a csarnok tele van mindenféle önkiszolgáló berendezésekkel: jegyautomata, kávéautomata, bankautomata. Na és van ott egy könyvautomata is, amiből úgy lehet könyvet vásárolni, mint csokit vagy kólát. Persze, hogy megnéztük a kínálatot és az állunk leesett.

Ha túllépünk azon, hogy a gép egyetlen magyar nyelvű könyvet sem kínál (ez van, nem vagyunk piac a vállalkozó számára), el kell ismernünk, a köteteket összeválogató alkalmazott szép munkát végzett.

Mert nézzük csak, mit lehet vásárolni egy vasútállomási könyvautomatából?

  • Vallásos, ortodox szövegek Galeriu atya tollából – sikerre ítélt kiadvány, főleg hosszú útra induló, idősebb, átlagos romániai vonatozók körében.
  • Román vonatkozású háborús témájú könyvek – imádják az ilyesmit, főleg ha jól ki van domborítva a román hadsereg hősiessége és helytállása.
  • Nietzsche Jón, rosszon túlja – ha megkérdezünk bárkit, aki egy kicsit járt iskolába, hogy mondjon már egy filozófust, egészen biztosan azt válaszolja, hogy Szókratész, Kant és Nietzsche. Nos, utóbbit lehet talán a leginkább félreérteni a világ filozófusai közül, viszont bombasztikus mondatai kiválóan alkalmasak arra, hogy az ember a vonaton elhiggye (és elhitesse utastársaival), hogy okosabb az átlagnál.
  • Platón Párbeszédei viszont igencsak megfelelnek arra, hogy szórakoztatóan tartsuk fitten elménket hosszabb vonatutak alatt, Platónnak igazából terápiás hatása van napjaink őrült, rohanó világában.
  • Hogyan viseljük a stresszt? – pont erről beszélek, nem lepődnék meg, ha ógörög barátunkat is ajánlanák benne gyógyszerként. Erre a könyvre gyakorlatilag a teljes lakosság, kontinens, világ potenciális vevő lehet, sajnos.
  • Híres román kultúrszemélyiségek, akik meghódították Párizst – ettől dagad a román nemzeti kebel, ki ne olvasna szívesen ilyesmit.
  • Illemkódex – na, ezt is szinte mindenkivel meg lehetne vetetni, kötelezően, amennyi neveletlen tahó mászkál mindenhol.
  • Hogyan befolyásolj másokat? – szintén kötelező olvasmány, főleg smekkereknek, autóneppereknek, ingatlancsalóknak, politikusoknak. Bár ők nem vonattal utaznak, ugyebár…
  • Viktor Szuvorovot nem ismerem, de némi guglizással kiderült róla, hogy volt orosz kágé.. hírszerzőtiszt, aki katonai témákról ír.
  • Helyes táplálkozás – ez a téma mindig a top háromban van városi középkorúak, mozgásnácik, fitneszmániákusok, irodisták és ex-OTV-rajongó háziasszonyok körében. A mellette álló, betegségekről szóló könyv pedig a saját, kivétel nélkül súlyos és halmozott betegségeiket a tévéből és a mindenegyben-típusú weboldalakról gyógyító hipochonderek kedvenc kiadványa lehet. Ugyanígy a gyógynövényes kiadvány is.
  • És akkor jön a szépirodalom: Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író egyik viszonylag korai műve, az amerikai F. Scott Fitzgerald és a román vonalról H. R. Patapievici.
  • Van ott egy gyerekkönyv is, hát igen, csak egy, de hát a büdöskölke úgyis folyton a telefonját babrálja, már hatévesen.
  • A cseresznye a tortán persze a horoszkóp, a tenyérjóslási szakkönyv, a 20. század nagy titkai Marilynnel a címlapon, a kommunista éra legjobb viccei, egy román–angol szótár, mert az mondig jól fog és végül egy receptes könyv. Ezekkel biztosra lehet menni.

És nézzük csak meg az árakat! A legdrágább könyv is csak 20 lej! A többi meg 5, 10 és 15. Vagyis aprópénzért vásárolhatunk tartalmas és szórakoztató olvasnivalót vonatozásunkra. Már ha vonatozunk. Már ha olvasunk románul. Már ha olvasunk…

Hirdetés