művelőggyé, b-meg!
fsandor
2019. április 24. szerda, 11:48
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.

Dolgunk volt a kolozsvári vasútállomáson, ahol a csarnok tele van mindenféle önkiszolgáló berendezésekkel: jegyautomata, kávéautomata, bankautomata. Na és van ott egy könyvautomata is, amiből úgy lehet könyvet vásárolni, mint csokit vagy kólát. Persze, hogy megnéztük a kínálatot és az állunk leesett.

Ha túllépünk azon, hogy a gép egyetlen magyar nyelvű könyvet sem kínál (ez van, nem vagyunk piac a vállalkozó számára), el kell ismernünk, a köteteket összeválogató alkalmazott szép munkát végzett.

Mert nézzük csak, mit lehet vásárolni egy vasútállomási könyvautomatából?

 • Vallásos, ortodox szövegek Galeriu atya tollából – sikerre ítélt kiadvány, főleg hosszú útra induló, idősebb, átlagos romániai vonatozók körében.
 • Román vonatkozású háborús témájú könyvek – imádják az ilyesmit, főleg ha jól ki van domborítva a román hadsereg hősiessége és helytállása.
 • Nietzsche Jón, rosszon túlja – ha megkérdezünk bárkit, aki egy kicsit járt iskolába, hogy mondjon már egy filozófust, egészen biztosan azt válaszolja, hogy Szókratész, Kant és Nietzsche. Nos, utóbbit lehet talán a leginkább félreérteni a világ filozófusai közül, viszont bombasztikus mondatai kiválóan alkalmasak arra, hogy az ember a vonaton elhiggye (és elhitesse utastársaival), hogy okosabb az átlagnál.
 • Platón Párbeszédei viszont igencsak megfelelnek arra, hogy szórakoztatóan tartsuk fitten elménket hosszabb vonatutak alatt, Platónnak igazából terápiás hatása van napjaink őrült, rohanó világában.
 • Hogyan viseljük a stresszt? – pont erről beszélek, nem lepődnék meg, ha ógörög barátunkat is ajánlanák benne gyógyszerként. Erre a könyvre gyakorlatilag a teljes lakosság, kontinens, világ potenciális vevő lehet, sajnos.
 • Híres román kultúrszemélyiségek, akik meghódították Párizst – ettől dagad a román nemzeti kebel, ki ne olvasna szívesen ilyesmit.
 • Illemkódex – na, ezt is szinte mindenkivel meg lehetne vetetni, kötelezően, amennyi neveletlen tahó mászkál mindenhol.
 • Hogyan befolyásolj másokat? – szintén kötelező olvasmány, főleg smekkereknek, autóneppereknek, ingatlancsalóknak, politikusoknak. Bár ők nem vonattal utaznak, ugyebár…
 • Viktor Szuvorovot nem ismerem, de némi guglizással kiderült róla, hogy volt orosz kágé.. hírszerzőtiszt, aki katonai témákról ír.
 • Helyes táplálkozás – ez a téma mindig a top háromban van városi középkorúak, mozgásnácik, fitneszmániákusok, irodisták és ex-OTV-rajongó háziasszonyok körében. A mellette álló, betegségekről szóló könyv pedig a saját, kivétel nélkül súlyos és halmozott betegségeiket a tévéből és a mindenegyben-típusú weboldalakról gyógyító hipochonderek kedvenc kiadványa lehet. Ugyanígy a gyógynövényes kiadvány is.
 • És akkor jön a szépirodalom: Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író egyik viszonylag korai műve, az amerikai F. Scott Fitzgerald és a román vonalról H. R. Patapievici.
 • Van ott egy gyerekkönyv is, hát igen, csak egy, de hát a büdöskölke úgyis folyton a telefonját babrálja, már hatévesen.
 • A cseresznye a tortán persze a horoszkóp, a tenyérjóslási szakkönyv, a 20. század nagy titkai Marilynnel a címlapon, a kommunista éra legjobb viccei, egy román–angol szótár, mert az mondig jól fog és végül egy receptes könyv. Ezekkel biztosra lehet menni.

És nézzük csak meg az árakat! A legdrágább könyv is csak 20 lej! A többi meg 5, 10 és 15. Vagyis aprópénzért vásárolhatunk tartalmas és szórakoztató olvasnivalót vonatozásunkra. Már ha vonatozunk. Már ha olvasunk románul. Már ha olvasunk...

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30916
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.