Olcsóbb lesz magánorvoshoz járni – kár, hogy nem már holnaptól

A kezelés, vizsgálat állami árát az állami egészségbiztosító fizeti majd a magánkórházaknak is.
Hirdetés

Három évvel ezelőtt megszüntetett „újdonságot” vezet be a kormány: az egészségügyi szolgáltatások árát a magánkórházak, laborok számára is kifizeti az állami egészségbiztosító, ha ezeket magánintézménynél vesszük igénybe. Nekünk csak a különbséget kell fizetnünk a szolgáltatás állami és magánkórházi ára között.

Erről ugyan sürgősségi rendeletet fogadott el ma a kormány, a rendelkezés mégsem lép életbe azonnal, pusztán megteremti a magánszolgáltatások részben állami fedezésének a lehetőségét, árulta el az egészségbiztosítónál dolgozó, névtelenséget kérő forrás a HotNews-nak. Ahhoz, hogy ténylegesen élni tudjunk a lehetőséggel, további jogszabályok és keretszerződések, illetve azok módosítása szükséges.

Jelenleg csak azokat a magánszolgáltatásokat lehet állami egészségbiztosítással igénybe venni, amelyek ára megegyezik az állami intézmények azonos egészségügyi szolgáltatásáéval. A két ár csak a legolcsóbb vizsgálatoknál (egyes vérvizsgálatok, röntgen, stb.) esik egybe.

Az elképzelés nem új, alig három éve függesztették fel, hogy az állami biztosító állja a magánszolgáltatások árának egy részét, figyelmeztetnek a betegegyesületek. Azért függesztette fel az állam ezt a gyakorlatot, mert egyes magánszolgáltatók visszaéltek a lehetőséggel, és úgy felpumpálták az árakat, hogy a páciensek és az állami egészségbiztosító is jóval többet fizetett, mint kellett volna.

Hirdetés

Hogy ezt hogy lehet elkerülni, a ma elfogadott rendeletből nem derül ki, ahogy az sem, mi akadályozná meg a magánlaborokat, hogy akár holnaptól drágítsák azokat a vizsgálatokat, amelyeket eddig az államiakkal azonos árért végeztek el, és így teljes mértékben állta az egészségbiztosító.

Az sem világos egyelőre, hogy kerülhető el, hogy a magánintézmények kartellezzenek, azaz egymással egyeztetve növeljék az áraikat. Egyes betegjogvédő egyesületek pedig így sem látják biztosítottnak, hogy minden szükséges vizsgálat elérhető legyen a hónap bármely napján, mert elmondásuk szerint vannak olyan megyék, ahol adott vizsgálatokra megszabott havi költség kimerül a hónap első napjaiban, így maga a rendszer kényszeríti a betegeket, hogy az elméletileg ingyenes vizsgálatokért is fizessenek. 

Hirdetés