Eléggé rapszodikus időjárásunk lesz a következő két hétben

Lehűlés és felmelegedés váltogatja egymást, de egy szaharai porfelhő is beköszön.
Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) következő két hétre vonatkozó előrejelzése szerint az évszaknak megfelelő hőmérséklettel érkezik az ortodox húsvéttal járó minivakáció. Az időjósok forgatókönyve szerint Erdélyben hétfőn és kedden hűvösebb lesz, mint ilyenkor általában, legfeljebb 13 Celsius-fokig kúszik a hőmérők higanyszála, majd jön két nap felmelegedés 23 fokos nappali átlagos csúcshőmérséklettel, majd két nap lehűlés, végül ismét felmelegszik az idő. Április 30-án már 22 fokos átlagos csúcshőmérséklettel kell számolni. Az éjszakai hőmérséklet 2 foktól 7 fokig változhat. Kedden és szombaton jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Hasonló időjárás lesz a Bánságban, Máramarosban és a Partiumban is. A legmelegebb pénteken lesz, amikor is 25-26 Celsius-fokos nappali átlagos csúcshőmérséklettel kell számolni. Számottevő csapadékra kedden és szombaton délután és este van esély.

Rossz hír viszont, hogy jelentős mennyiségű szaharai por érte el Nyugat-Európát, illetve a nyugat-mediterráni térséget, és ezt mi is meg fogjuk érezni az elkövetkező napokban. A meteorológusok figyelmeztetése szerint leginkább pénteken lesz érzékelhető a jelenség, főleg Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban. A többek között Észak-Algéria felől érkező por átvonulása a Kárpát-medence felett nem számít ritka jelenségnek, nem kell tőle megijedni. Azonban a tüdő- és légúti megbetegedésekben szenvedőknek panaszokat okozhat a por. 

 

 

Hirdetés