Akcióba lendül a PSD pénzlenyúlással vádolt nehéztüzérsége: feljelentik az ügyészeket

A korrupcióellenes ügyészeknek nincs közük ahhoz, hogy a PSD mire költi el az állami támogatást, vallja a főtitkár.
Hirdetés

Mircea Drăghici, a PSD kincstárnoka és Codrin Ștefănescu főtitkár hétfőn közölték, hogy feljelentetik az ügyészeket, akik vizsgálatot indítottak ellenük. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) gyanúja szerint nem rendeltetésszerűen költötték el az állami párttámogatások egy részét, emellett Drăghici-ot sikkasztással is vádolják.

Ștefănescu önkényesnek, túlzónak és méltánytalannak nevezte a DNA vizsgálatát, mivel szerinte törvény- és demokráciaellenes ez a fajta elszámoltatás, figyelembe véve, hogy sem az Állandó Választási Hatóság (AEP), sem a Számvevőszék nem emelt kifogást a PSD pénzfelhasználásával kapcsolatosan. Máskülönben is korrupcióellenes ügyészeknek nincs közük ahhoz, hogy a PSD mire költi el az állami támogatást, a pénz elköltési módjáról csakis a párt vezetősége dönthet, vallja a főtitkár.

Ștefănescu kettős mércére panaszkodik, hiszen bár a választási hatóság törvénytelenségeket vélt felfedezni a PNL és az USR kampányában, a korrupcióellenes ügyészek mégsem indítottak eljárást ellenük. Ehelyett a választási év kellős közepén politikai állásfoglalást tesznek, és aláássák a jogállamiságot és a hatalmi ágak közötti egyensúlyt. A DNA világpremiere, hogy megszerezte „Európa legnagyobb baloldali pártjának” a 2017-2018 közötti pénzügyi kimutatásait, fogalmazott a politikus.

A PSD kincstárnoka, Mircea Drăghici bűnvádi eljárásában azt vizsgálják az ügyészek, hogy tavaly milyen körülmények között próbált hosszú távú bérleti szerződést kötni egy 500 ezer eurót érő ingatlanra. Ugyanis felmerült a gyanú, hogy nem csak saját zsebből fizette ki a ház több mint tíz évre szóló bérleti szerződését, hanem a pártkasszához is hozzányúlt. 380 000 eurót fizetett ki, részben a politikai pártok tevékenységének állami finanszírozását biztosító támogatásból. Miután az Állandó Választási Hatóság vizsgálódni kezdett a támogatás felhasználásáról, a bérleti szerződést, valamint az adásvételi ígéretet felmondták, a bérleti díjként, és a lakás áraként kifizetett összegeket visszavonták.

Hirdetés