Havi félmillió lejbe kerülnek a doktor rendőrök

Akár másolták, akár maguk írták a doktori dolgozatukat. Carmen Dan racionalizálná a doktori pótlékot.
Hirdetés

Több mint ötszáz rendőrnek, belügyi alkalmazottnak van doktori címe, és ez havi 550 ezer lejnyi kiadást jelent, szólta el magát Carmen Dan belügyminiszter ma, amikor bejelentette, ezentúl 

racionálisabban fizetnék a doktori címét járó havi ezer lejes pótlékot a belügyben. 

Azaz miniszteri rendeletben szabja meg, hogy csak azok kaphassák a pótlékot, akik azon a területen dolgoznak, amelyről a doktori dolgozatuk szól. „Nem normális, hogy egy operatív területen dolgozó rendőr, akinek mechanika doktorátusa van, doktori címért járó pótlékot kapjon” – mondta Carmen Dan, aki szerint a belügyminisztérium csak azoknak a doktori címéért kellene fizessen, akik hasznosítják is a tanulmányaikat a munkájuk során.

A korábban jóval rosszabbul fizetett kulturális területen jóval korábban bevezették, hogy csak azok kapjanak doktori pótlékot, akik valóban doktori kutatásuk területén dolgoznak.

A belügyminiszter tavaly májusban jelentette be, hogy ellenőrizni fogják a Rendőrakadémián 2007 és 2011 között megvédett, mintegy 80 doktori dolgozat eredetiségét, hogy elhárítsanak minden plágiumgyanút a belügy keretein belül dolgozók feje fölül.

Se az ellenőrzés, se az elhárítás nem sikerült: a novemberben indult vizsgálat eddig csak hat dolgozatra terjedt ki, itt olvasható a Rendőrakadémia indoklása, hogy miért. 

A gyanú elhárítása pedig a gyanú alapos besűrűsödéséhez vezetett:

a Rendőrakadémia úgy döntött, inkább a 2011-2017 között megvédett dolgozatokat vizsgálja, nem véletlenül. A Rendőrakadémia rektora ugyanis, Adrian Iacob 2007-ben doktorált ott, és a plágiumfeltárásokra szakodosott Emilia Șercan nemrég írta meg a Press One portálon, hogy dolgozatának 70 százaléka másolt.

Hirdetés

A másik belügyis nagyhalról, a minisztérium korrupcióellenes igazgatóságának vezetőjéről pedig január végén írta meg, hogy doktori dolgozata az első oldaltól az utolsóig orbitális plágium. Arról a Cătălin Ioniţáról van szó, aki tavaly öt hónapon át volt országos rendőrfőparancsnok, 2012-ben doktorizott, majd két évig pereskedett a Rendőrfőparancsnoksággal, hogy az fizesse ki a doktori címért járó pótlékot 2014-2016 közötti időszakra is. Cătălin Ioniţă a pert jogerősen megnyerte.

Emilia Șercan újságírót ezen a héten halálosan megfenyegették azért, hogy hagyja abba a Rendőrakadémián plágiummal megszerzett doktori címek felderítését.

 

Hirdetés