Akkor most jön 500 ezer pakisztáni vendégmunkás Romániába, vagy sem?

Furcsára sikeredett a pakisztáni vendégmunkások Romániába invitálása. Másegyebet állít a pakisztáni kormány, illetve sajtó, mint a román külügyminisztérium.
Hirdetés

Furcsa visszhangja lett Románia iszlámábádi nagykövete és egy magas rangú pakisztáni tisztviselő közötti diplomáciai találkozónak, miután megjelent sajtóban, hogy Románia 500 ezer pakisztáni vendégmunkást csábítana az országba. A Niculaie Goia román nagykövet és a pakisztáni emberi erőforrásokért felelős miniszter, Sayed Zulfi Bukharik találkozójáról az Associated Press of Pakistan azt írta, hogy a román fél kezdeményezte.

A találkozón arról beszélgettek, hogy Románia súlyos munkaerőhiányban szenved, mivel az aktív lakosság jelentős része külföldre emigrált, ezért 1 millió vendégmunkást hozatnának az országba a világ minden tájáról. A román munkaerőpiac készen áll arra, hogy munkahelyet biztosítson a pakisztániaknak, többek között a számítástechnikai cégeknél, építkezéseknél és az egészségügyben. Goia a sofőri munkát ajánlotta a pakisztániak figyelmébe, mivel az országban 40 ezer gépjárművezetőre lenne szükség. A sajtóban az is megjelent, hogy Románia konkrétan 500 ezer pakisztáni vendégmunkást vár, ami azért valljuk be, kicsit soknak tűnik.

A pakisztáni kormány közleménye is tartalmazta a román nagykövet azon állítását, miszerint Románia potenciálisan akár egymillió szakképzett és szakképzetlen munkást is befogadna.

A román külügyminisztérium kénytelen volt helyesbítő közleményt kiadni, ebben leszögezik, az udvariassági látogatás alkalmával több mindenről beszélgettek a felek, de nem esett szó konkrét számokról vagy kvótáról. Akkor most ki hazudik?

Hirdetés