Bölcsességet fog venni az állam: a Föld bölcsességét

Van az a pénz.
Hirdetés

25 millió euróból vásárolhat idén a kulturális minisztérium művészeti alkotásokat és műemléképületeket, jelentette be ma Valer Daniel Breaz miniszter. Vagyis elméletileg van pénz rá, hogy megvegyék a Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobrot, amelyre hiába indított közadakozást 2016-ban a Cioloş-kabinet.

A jelenlegi miniszter viszont írásbeli árajánlatot vár a műalkotás jelenlegi tulajdonosaitól, nem ő fog odasietni hozzájuk a táska pénzzel, bár a költségvetés elfogadása előtt azt ígérte, amint megkapja a tárca büdzséjét, megvásárolják a szobrot. Most előbb ajánlatot vár, aztán elemezik a kért árat, és döntenek, mondta Breaz mai sajtótájékoztatóján.

A Cioloş-kabinet úgy akarta volna Románia számára megvásárolni a szobrot, hogy a 11 millió eurós vételárból ötöt ad a kormány, a maradékot pedig közadakozásból gyűjti össze, ez a módszer viszont egyáltalán nem működött. Ezért megígérték, hogy visszafizetik az adományokat, de a visszafizetés is évekig húzódott.

A román állam most azért érzi kénytelennek megvásárolni és így milliókat áldozni Constantin Brâncuşi szobrára, mert nemzetileg öntudatosabbnak szeretne mutatkozni az ötvenes évekbeli kommunista vezetésnél. Akkor ugyanis a Párizsban élő Brâncuși felajánlotta a román államnak 200 munkáját és párizsi műtermét, ám az akkori román akadémia elutasította az ajánlatot mondván, hogy Brâncuși művészete a polgári dekadenciát képviseli. 

A 25 milliós keretből kellene megvegye az állam azokat a műtárgyakat és műemléképületeket, amelyre elővásárlási joga van. A minisztérium éves költségvetése 1 006 225 000 lej, ebből 970 447 000 lej származik az állami büdzséből, 850 ezer lej külföldi, vissza nem térítendő támogatás, 34 928 000 lej pedig saját jövedelem.

Hirdetés