Mindenki nyugodjon meg, úgy vedeljük a sört, mintha nem lenne holnap

Bár fokozatosan veszíti erejét, még mindig a műanyagpalackos sör a legnagyobb király, na de arra nem számítottunk, hogy a román fogyasztók egyre több alkoholmentes sört isznak.
Hirdetés

Évről évre nagyobb pocakot ereszt a romániai sörpiac az átlagos sörfogyasztás növekedésének köszönhetően: az elmúlt évben fejenként 85 liter sört termeltünk be, 3 százalékkal többet, mint az előző évben – derül ki a Romániai Sörgyártók Egyesületének adataiból. 2018-ban 16,6 millió hektoliter sört fogyasztott el Románia lakossága, míg egy évvel korábban 16,1 millió hektoliter kelt el.

Ami érdekes viszont, hogy a legnagyobb kedvencnek számító, 1998 óta kapható műanyagpalackos sörök aránya tavaly 50 százalék alá süllyedt a piacon, de a maga 47 százalékával még mindig uralja a mezőnyt. Ugyanakkor az is látszik, hogy a fogyasztás egyre inkább a minőségi, egyben értékesebb sörök irányába tolódik el, mint mindenhol Európában, csak sokkal lassabban.

Ehhez képest például az üveges sörök aránya 28 százalékon áll, míg a fémdobozos kiszerelésé csupán 20 százalék.

Az igazi meglepetés viszont az, hogy az alkoholmentes sörök  egyre kelendőbbek Romániában, a sörgyártók legalábbis 30 százalékos növekedésről beszélnek. A Romániai Sörgyártók Egyesülete továbbra is öt nagy és egy kis gyártóból áll, ők biztosítják a honi sörpiac 85 százalékát.

Az országban amúgy 12 sörgyár működik, s az egyesület szerint naponta több mint 85 000 ember dolgozik azon, hogy legyen innivalónk. 

Hirdetés