Továbbra is csak találgat Kelemen Hunor, hogy miért tiltották ki Ukrajnából

Az esetről tájékoztatta az Európai Néppártot is, mely pártcsaládhoz Petro Poroshenko is tartozna.
Hirdetés

Nehezen lehet napirendre térni afelett, hogy mindenféle magyarázat nélkül kitiltották Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét Ukrajnából, aki csak akkor értesült arról, hogy nem léphet be Kárpátaljára, amikor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség születésnapjára utazott volna Ungvárra.

A román parlamentben Kelemen azt nyilatkozta, hogy csak tippelni tud kitiltásának okairól, szerinte közre játszhattak a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai, konkrétan az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény elleni határozott kiállása. A magyar és a román kisebbséget egyformán érintő jogszabály ellen több parlamenti honatyával közösen szólalt fel, levelet írtak Petro Poroshenko ukrán elnöknek, emellett az Európai Tanácsnál is jelezték a törvénnyel kapcsolatos fenntartásaikat. Egyedül annyi biztos jelenleg, hogy 2017-ben tették fel a kitiltott személyek listájára, és 2020 október 16-ig érvényes az interdikció.

Az RMDSZ elnöke Ukrajna bukaresti nagykövetségétől kért magyarázatot, ugyanakkor tájékoztatták az Európai Néppártot is, mivel Petro Poroshenko pártja is csatlakozna az európai pártcsaládhoz. A kitiltás körülményeinek kivizsgálására Teodor Meleşcanu külügyminiszter is ígéretet tett Kelemen Hunornak, tekintettel arra, hogy nemzetközi egyezményeket is megsértett Ukrajna.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint Kelementől azért tagadták meg a belépést Ukrajnába, mert az RMDSZ elnökének neve is szerepel a Mirotvorec nevű szélsőséges ukrán szervezet honlapjának „halállistáján”.

Hirdetés