Iohannisban hirtelen fellángolt a nemzeti kisebbségek iránti (szelektív) szerelem

A romák napja alkalmából üzent. Bezzeg március 15-én hallgatott, mint a sír.
Hirdetés

Ma, április 8-án a romák napja van Romániában, az erről rendelkező törvény arra alapoz, hogy ez a nap amúgy is a romák nemzetközi napja. Ezért aztán Klaus Iohannis államfő hétfő reggel felkelt, megnézte a naptárat, látta, hogy április 8. van és úgy döntött, hogy tesz egy szép gesztust a romániai roma közösség felé. Persze nem így történt, valójában nem az elnök írja a közleményeit, hanem a Cotroceni-palotában dolgozó stáb, tény viszont, hogy az elnöki hivatal kiadott egy köszöntőt a romák napja alkalmából.

A köszöntőben Klaus Iohannis szívélyesen üdvözli a romániai roma közösség tagjait és hangsúlyozza, hogy ez a nap kiváló alkalom a romák elleni rasszista megnyilvánulások és a marginalizáció elítélésére, „ismét, határozottan”.

„Megragadom az alkalmat, hogy ismét kifejezzem elkötelezettségemet az iránt, hogy értékként kezeljük kulturális sokszínűségünket, valamint eltökéltségemet, hogy államfőként vigyázzak az összes etnikai kisebbséghez tartozó polgárok jogainak védelmére”

– áll az elnöki közleményben.

Ami persze szépen hangzik, de csak addig, amíg eszünkbe jut, hogy március 15-én, a magyar nemzeti ünnepen, ami a romániai magyarok ünnepe is, Klaus Iohannis se nem köszöntött senkit, se nem bizonygatta elkötelezettségét az etnikai kisebbséget jogainak védelme iránt.

Hirdetés