Elborult az agya a román nacionalistáknak Kelemen Hunor kitiltása kapcsán

Miközben egyre nő a diplomáciai botrány, honfitársaink kommentben gratulálnak Ukrajnának.
Hirdetés

Egyre nagyobb botránnyá dagad Kelemen Hunor Ukrajnából való kitiltása: az RMDSZ elnöke és Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete a Facebookon üzenget egymásnak az ügyben, a kommentszekciót pedig elárasztották a román nacionalisták gratulációi. Jól tették, Ukrajna meg meri tenni, amire Románia nem képes: megmutatja, ki a főnök a magyar szeparatistáknak, írják többen az ukrán nagykövet posztja alatt.

Oleksandr Bankov szombat este Facebook-oldalán reagált az RMDSZ-elnök leírtakra, miszerint a kijevi hatóságok minden indoklás nélkül másfél évre kitiltották az országból. Bankov azt állította: Kelemen Hunort már 2017-ben kitiltották északi szomszédaink, sőt, szombaton nem először akadályozták meg a beutazását.

Kelemen 2017. november 3-a óta nem utazhat be Ukrajnába, és ezzel ő is tisztában volt. Ugyanis azóta megpróbált magyar útlevéllel bejutni, de akkor is elutasították, írta Bankov, aki „kellemetlen, de természetes” jelzőkkel illette a helyzetet.

Ez egyszerűen nem igaz, a bukaresti ukrán nagykövet valótlanságot állít – reagált Kelemen Hunor a mondottakra, szintén a Facebookon. „Az elmúlt húsz évben nem voltam Ukrajnában, és soha nem használtam magyar útlevelet. Én be tudom mutatni a mai incidens dokumentumait. Arra kérem a bukaresti ukrán nagykövetet, Oleksandr Bankov urat, hogy ő is mutassa be az állítólagos korábbi beutazásomat megtiltó hasonló dokumentumokat” – írta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor közölte: hétfőn panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre. Akárcsak a magyar kormány, amely hétfőre berendelte Ukrajna budapesti nagykövetét a magyar külügyminisztériumba.

Hirdetés

Menczer Tamás, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára szerint Magyarország elfogadhatatlannak tekinti Kelemen Hunor kitiltását, mely már a sokadik magyarellenes lépése a kijevi hatóságoknak.

Hirdetés