Kipaterolná a pártcsaládból a PSD-t az európai baloldal

Az ALDE napjai is meg vannak számlálva a liberálisok és demokraták európai szövetségében.
Hirdetés

Frans Timmermans, Európai Bizottság első alelnöke – aki manapság gyakran keveredik szócsatába Románia kormányának képviselőivel – megfenyegette a PSD-t, hogy ha nem tartják tiszteletben a jogállamiságot és az alapvető normákat, akkor kiteszik a párt szűrét a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből.

A holland politikus nyomatékosította, hogy ellentétben a jobbközép Európai Néppárttal, a baloldali pártcsaládban a döntés meghozatala nem fog tíz évbe telni. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy már egy jó ideje napirenden szerepel a Fidesz kizárása a néppártból, a felfüggesztésre már sor került, de a kormánypárt politikájának átvilágítására külön bizottságot is felállítottak.

Timmermans elárulta, hogy máris tárgyaltak Liviu Dragnea pártvezérrel és egyértelművé tették, hogy fel kell hagyniuk a jogállamot sértő intézkedésekkel.

Egy nappal korábban Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoport elnöke hasonló módon megfenyegette a Călin Popescu Tăriceanu vezette román ALDE-t, mert nem hű az európai értékekhez, ugyanakkor nem tartja be az európai politikai szövetségeseinek tett ígéreteket sem.

Hirdetés