Elárverezik a román hírszerzés magyar származású volt igazgatójának villáját a feje fölül

Virgil Măgureanu számára nem jött be a vállalkozói élet.
Hirdetés
Nehéz időszakot él meg a hírhedt Román Hírszerző Szolgálat (SRI) első igazgatója, Virgil Măgureanu – született Asztalos Imre –: cége csődje miatt elárverezik verejtékes hírszerzőfőnöki munkával megkeresett pénzéből épült villáját.
 
A România liberă című bukaresti napilap megtudta: nem jött be az áfonyabiznisz a volt főkémnek, cége csődbe ment, a hitelezőket nem tudja kifizetni, ezért egy nagyváradi bírósági végrehajtó elárverezi a szőlőfalujában, a Szatmár megyei Hadadgyőrteleken épült villáját.
 
A 718 négyzetméteres, emeletes és manzárdos vityilló a hozzá tartozó telekkel együtt – összesen 1679 négyzetméterről van szó – várja új gazdáját.
 
A villát még 1994-ben, a SRI teljhatalmú uraként kezdte építeni – igaz, az önkormányzattól kapott építési engedély szerint csupán egy hozzátoldásról volt szó a szülői házhoz, de hát kinek mi köze hozzá, hogy a román kémszolgálat főgóréja mit ért hozzátoldás alatt.
 

Mivel azért még egy SRI-vezér sem keresett olyan jól, gyanút keltett, honnan volt ekkora villára pénze,

 
ezért a belügyminisztérium belső korrupcióellenes osztálya vizsgálni kezdte az ügyet, de hát mit ad Isten, végül Măgureanut nem vonták felelősségre.
 
Măgureanu 2007-ben vágott bele az áfonyabizniszbe, cége azonban most csődbe ment. A vele szemben követeléssel élők között ott van Szilágycseh önkormányzata – cégének itt is volt egy ingatlana, amit tavaly hirdettek meg árverésre –, a kolozsvári regionális adóhatóság, valamint az egyesült államokbeli Firstcom LLC nevű. 
 
A végrehajtást ez az amerikai cég kérte – az ügyet rendkívül érdekessé teszi, hogy
 

a Kentucky államban bejegyzett vállalkozás tulajdonosa egy Marian  Măgureanu nevű férfi – és a névegyezés nem véletlen,

 
konkrétan  Virgil  Măgureanu fiáról van szó.
 
Virgil  Măgureanura – avagy Asztalos Imrére – nem csak az üzleti életben jár rá a rúd: emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben Ion Iliescu államfővel és Petre Roman volt miniszterelnökkel együtt vádat emeltek ellene az 1990-es bukaresti bányászjárás miatt.
 
Măgureanu az 1990 márciusában Marosvásárhelyen megszervezett magyarellenes pogrom nyomán létrehozott SRI első igazgatója volt – a gyanú szerint a véres vásárhelyi eseményeket éppen azért szervezték, hogy legyen ürügy a felszámolt Szekuritáté utódjának létrehozására –, és 1997-ig állt a magyarokkal szemben mindig bizalmatlan román hírszerzés élén.
 
A Virgil Măgureanuvá „avanzsált” Asztalos Imre 1941-ben született, és 1969-ben a Bukaresti Tudományegyetem filozófia szakán végzett. 1978-ban doktorált, szakterülete a politikatudomány. 1969 és 1989 között a bukaresti Ștefan Gheorghiu akadémián oktatott pszichoszociológiát. A szeku 1972-ben szervezte be, majd hamarosan a külügyi hírszerzés tisztje lett. 

Hirdetés