Európa-bajnokság már volt Kolozsváron, jövőre világbajnokság is lesz

A 17 éven aluli lányok 16 csapatos kosárlabda-tornáját kapta meg a város.
Hirdetés

Szombat délután jelentette meg a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, hogy 2020-ban Kolozsvár rendezheti az U17-es női világbajnokságot. A fiúkét pedig Szófia, de az minket kevésbé érdekel. Pontos időpontja még nincs az eseménynek, de mivel a korosztályos világversenyeket hagyományosan nyáron rendezik, minden bizonnyal júliusban vagy augusztusban lesz a rendszerint tíznapos torna.

 

FIBA media on Twitter

Congratulations to Sofia and Cluj-Napoca, respectively the hosts of the #FIBAU17 Men and Women Basketball World Cups in 2020!

A tavalyi felnőtt férfi Európa-bajnokság romániai csoportjával ellentétben ez már egy olyan esemény, amelynek lebonyolításához két nagy sportcsarnokra van szükség, ezért is pályázott a román szakszövetség Kolozsvárral, ahol a 2500 férőhelyes Horia Demian sportcsarnok mellett az ország legmodernebb létesítménye, a BT aréna (8000 férőhely) is rendelkezésre áll, ráadásul a két helyszín közel is van egymáshoz. Az U17-es világbajnokságot 2010 óta rendezik meg, a korábbi házigazdák a francia Rodez és Toulouse (2010), a hollandiai Amszterdam (2012), a cseh Klatovy és Plzeň (2014), a spanyol Utebo és Zaragoza (2016) és a fehérorosz Minszk (2018) voltak.

Az eddigi öt kiírásból négyet az Egyesült Államok csapata nyert meg, a kivétel Ausztrália 2016-os sikere volt. Románia még sosem jutott ki a tornára, Magyarország viszont kétszer is bejutott a legjobb négy közé: 2014-ben bronzérmes lett, tavaly pedig negyedik. A rendező ország mellett az idei U16-os kontinens-bajnokságok élcsapatai jutnak ki a világbajnokságra, Európából az öt legjobb csapat, az amerikai és az ázsiai-óceániai térségéből 4-4 válogatott, Afrikából pedig a két döntős.

Hirdetés