Támogatja az RMDSZ az igazságügyről szóló népszavazást, pedig még a kérdést sem ismerjük

Bármi is legyen végül a kérdés, amelyre várják a polgárok válaszát.
Hirdetés

Részvételre buzdítja az RMDSZ a választókat azon a népszavazáson, amelyet Klaus Iohannis az európai parlamenti választások napjára, május 26-ra írt ki az igazságügy függetlenségének témájában – jelentette be Csoma Botond parlamenti képviselő kolozsvári sajtótájékoztatóján. 

Annak ellenére támogatja, 

hogy a Velencei Bizottság egy korábbi ajánlásában óvott attól, hogy belpolitikai kérdésekre fókuszáló népszavazást tartanak az EP-választásokkal egy időben, mert elvonná a figyelmet a valóban európai témákról.

Az államfőnek saját bevallása szerint is két évébe tellett, hogy eldöntse, írjon-e ki népszavazást azért, hogy gátat szabjon az igazságügyi törvények folyamatos módosítgatásának, végül csütörtökön jelentette be, hogy kiírja. Azt még nem döntötte el, hogy mi lesz a kérdés, amelyre a választópolgároknak válaszolniuk kell, de azt már szóhasználatával jelezte, hogy a PSD hitelének korróziója a célja: a román népnek joga van eldönteni, hogy a PSD „beemelheti-e a korrupciót az állampolitikába”.

Az RMDSZ megszavazta a legutolsó bizalmatlansági indítványt Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen, emlékeztetett Csoma Botond, mivel elegük lett abból, hogy miután két éven át módosítgatták az igazságügyi törvényeket a parlamentben, idén a miniszter sürgősségi kormányrendeletekkel tovább igyekszik őket módosítani úgy, hogy pár sürgős módosítást időközben vissza kellett vonnia.

Az RMDSZ részéről tulajdonképp biankó csekk a népszavazás támogatása a kérdés ismerete nélkül, 

vetettük fel a képviselőnek. A kérdésre, hogy visszavonja-e a támogatást, ha kiderül, hogy nincs az RMDSZ ínyére az államfő által megfogalmazandó kérdés, vagy nem olyan a kérdés, hogy a rá adható válasz valóban eldöntsön valamit, Csoma azt válaszolta, hogy nem valószínű:

  • egyrészt minden népszavazás előtt a részvételre buzdít az RMDSZ, mert ha adott egy ilyen demokratikus lehetőség, akkor élni kell vele, 
  • másrészt tart tőle, hogy ha alacsony lesz a választókedv és a részvétel az EP-választáson, hátha a népszavazás jobban mobilizál bizonyos választói rétegeket, 
  • harmadrészt bízik abban, hogy a népszavazás előtti hetekben reális társadalmi vita alakul ki az igazságügy működésének sarkalatos kérdéseiről, 
  • negyedrészt technikailag is visszás volna távolmaradásra buzdítania a polgárokat tekintve, hogy az EP-választási és a népszavazási urna és voksolás egy teremben lesz minden szavazókörben, és fölösleges kavarodást okozna, ha az RMDSZ az egyikhez invitálja a polgárokat, a másikról pedig lebeszéli.

 

Hirdetés