Medvecsempészetet sejtet a halállal végződött kőrispataki támadás mögött a román sajtó

Továbbra sem világos, hogy miért ment az áldozat a barlanghoz, de az eset folytán kiderült: állítólag 500 euróért árulják a medvéket a székelyföldi csempészek.
Hirdetés

Egészen új megvilágításba helyezi a halállal végződött kőrispataki medvetámadást a Pro TV riportja, mely szerint az áldozat azzal a szándékkal ment az anyamedve barlangjához, hogy elkapja, majd eladja az egyik bocsot. Eddig is tisztázatlan volt, hogy mi is történt pontosan, a szemtanúk, a sajtó és Borboly Csaba, a Hargita megyei tanácselnök között valahol elcsúszott a történtek magyarázata, konkrétan az áldozat felelősségével kapcsolatosan. Ha valóban hihetünk a fejleményeknek, akkor a két gyermekét egyedül nevelő,35 éves férfi

megélhetési lehetőséget látott a medvebocsok befogásában.

A Pro TV szerint a környéken medvecsempészet folyik, és ezt a megállapítását arra alapozza, hogy egy olasz származású, Csíkszeredában letelepedett férfi a hét folyamán hirdetést tett közzé a Facebookon, hogy eladó két medvebocs. A riporterek vásárlóknak adták ki magukat, így felkeresték az illetőt, aki időközben túladott a vadakon. A rejtett kamerás felvételekből kiderül, egy medvéért 500-600 eurót is elkérnek, de az olasz férfi azt állította, hogy ő ingyen adta oda a „szállítmányt” a balánbányai központnak, amelyik elárvult bocsokat fogad be. A menhely vezetője, Bereczky Leonardo elismerte, hogy vásárolt egy medvét, de egy nappal korábban, mint ahogy az olasz férfi mondta, és a medve több vásárlót is megjárt, míg ő átvette. Szerinte a kőrispataki tragédia áldozata nem jó szándékkal ment a barlanghoz.

A szemtanúk részben megerősítik, hogy szánt szándékkal kereste fel a barlangot a férfi, az viszont nem derül ki, hogy mi is volt pontosan a szándék.

A riporterek egy másik személyt is találtak – az olasz férfi egyik ismerősét –, aki

ígéretet tett arra, hogy szerez nekik egy medvét.

Hirdetés

A szakértők is próbálják értelmezni a jelenséget: a medvék megrendelői lehetnek külföldi állatkertek vagy éttermek, ahol specialitásként medvehúst szolgálnak fel, de lehetnek magánszemélyek is, akik szokatlan „háziállatra” vágynak. A felnőtt medvék szállításához engedély szükséges, de egy kölyökkel ez hatósági engedély nélkül is megoldható.

Egyébként a törvény tiltja a medvék befogását, ahhoz is engedély szükséges, hogy egy sérült vadat valaki a saját birtokán ápolja. A vadállatok csempészete európai szinten problémát jelent: a drog- és fegyvercsempészet után a harmadik leggyakoribb pénzügyi bűncselekmény.

Hirdetés