Így trükközne a PSD, hogy ne legyen érvényes Iohannis népszavazása

Ha az államfő trükközne a jobboldali szavazók mozgósítása érdekében, akkor a PSD is trükközik.
Hirdetés

Még nem is lehet tudni, hogy egyáltalán kiírja-e Klaus Iohannis államfő a népszavazást május 26-ra, az európai parlamenti választás napjára az igazságszolgáltatásról, máris elindult a taktikázás, amelynek célja, hogy minél kevesebben vegyenek részt a referendumon.

Az elnök még múlt héten beszélt arról, hogy népszavazást írna ki, amelyen azt szeretné bizonyítani, hogy a választók nem hatalmazták fel a kormányt az igazságügyi törvények módosítására.

„Szeretném, ha a román nemzet világossá tenné, eltűri-e a korrupciót, vagy húzunk egy vonalat, és kimondjuk, hogy elég volt” – mondta.

Persze a hangzatos jelszavakon túl az igazi célja az lenne, hogy a népszavazással mozgósítsa az ellenzék szavazótáborát, így növelve annak esélyeit az EP-választáson.

Csakhogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) ezt nem szívesen hagyná. Ezért máris jelezte: ha az elnök tényleg kiírja a referendumot, akkor külön szavazóhelyiségeket rendeznek be az EP-választás, és külön helyiségeket a népszavazás számára.

Hirdetés

Mircea Drăghici, a PSD kampányfőnöke szerint ezt a vonatkozó törvény is megköveteli. Amivel viszont nem bontotta ki teljesen az igazság minden részletét, hogy finoman fogalmazzunk. A jogszabály ugyanis pont hogy azt rögzíti: ilyenkor ugyanabban a szavazókörben kell lebonyolítani a voksolást.

Az igazi cél persze az, hogy lehetőleg elvegyék a kedvét a polgároknak a népszavazáson való részvételtől: az EP-választás szavazókörei a bejárathoz közel lesznek, míg a referenduméi távolabb, vagy egyenesen az emeleten. Ezt egy PSD-s képviselő árulta el az Adevărul napilapnak.

Közben a román Helsinki Bizottság Iohannis államfőnek szólt be: a jogvédő szervezet szerint egy népszavazást, amennyiben valóban komoly, országos jelentőségű kérdésről szól, nem lehet „választási autóbuszként” használni, amelynek az a feladata, hogy az EP-választásra „furikázzák” vele az embereket.

 

Hirdetés