Egy legendás várat is le kellett zárni a nagyközönség elől a medvejárás miatt

Ha már a sziklafokokon álló erődítmények sem védhetők, akkor nem tudjuk, mi a megoldás.
Hirdetés

Szerencsére ez a bizonyos vár nem Erdélyben található. Az Argeș (Argyas) megyében levő XIV. századi Poenari várról van szó, amely a Vidraru tó és vízerőmű közelében magasodik.

A várhoz egyébként több legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint III. (Karóbahúzó) Vlad havasalföldi fejedelem ott húzta meg magát, miután úgy menekült meg a török elől, hogy fordítva verette a patkókat a lovak patáira, imigyen tévesztve meg üldözőit.

Egy másik legendához a magyaroknak is van némi közük. Egyesek szerint 1330-ban itt zajlott a nevezetes posadai csata, melynek során Károly Róbert magyar király serege vereséget szenvedett I. Basarab havasalföldi fejedelem csapataitól.

Nos, a szerdai szent napon a helyi hatóságok bejelentették, hogy azonnal hatállyal bezárják a Poenari várat, tekintettel arra, hogy medvéket észleltek a környéken. A nagyközönség addig nem látogathatja a középkori műemléket, amíg a veszély el nem hárul.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a várat lezárják a nagyközönség elől, néhány hónappal ezelőtt pedig csak csendőri kísérettel lehetett meglátogatni az erődítményt.

Hirdetés