A románok 96 százaléka rendszeresen sportol. A románok 68 százaléka soha nem sportol

Az egyiket egy EU-s felmérés állítja. És a másikat is!
Hirdetés

Azt állítja az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb vonatkozó – 2017-es adatokat tartalmazó – felmérése, hogy a romániaiak bajnokok a testedzésben a tagállamok körében, mivel a lakosság 96 százaléka azt mondja, hogy rendszeresen mozog.

A 28 tagállamban készült felmérés során a válaszolók 28 százaléka azt mondta: egyáltalán nem végez testmozgást, 27 százalékuk heti kevesebb, mint három órát, 17 százalék három és öt óra között, míg 28 százalék hetente több int öt órát fordít valamilyen testedzésre.

A rendszeres testmozgás tekintetében az EU-átlag 72 százalék. Romániát Dánia és Hollandia követi 93 és 91 százalékkal, a sereghajtók pedig Magyarország, Portugália és Horvátország 50, 45 és 36 százalékkal.

Na de!

Van egy kis gond ezekkel az adatokkal. Az Európai Bizottságnak 2017 decemberében készített és tavaly közzétett Eurobarométere ugyanis ennek épp az ellenkezőjét mutatja!

Hirdetés

A Kantar Public által készített kutatás szerint a romániaiak 63 százaléka soha nem végez semmiféle testmozgást, ezzel pedig Románia a második helyen áll Bulgária, Görögország és Portugália után, ez a három ország listavezető 68 százalékkal. Az idézett Eurobarométer szerint Finnországban, Svédországban és Dániában válaszolták a legkevesebben, hogy soha nem sportolnak (13, 15 és 20 százalék).

Ebben a felmérésben az EU-átlag 46 százalék.

Hirdetés