Hamarosan kiderül, törvényes volt-e a magyarok által ellenzett egyetemi fúzió Marosvásárhelyen

Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Hirdetés

A marosávásárhelyi orvosi egyetemnek nyilvánosságra kell hozni a Petru Maior Tudományegyetemmel való összeolvadásáról szóló jegyzőkönyvet – erre mostantól egy jogerős bírósági ítélet kötelezi az intézmény vezetőit.

A pert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) kezdeményezte, miután Leonard Azamfirei rektor nem volt hajlandó bemutatni az egyetemegyesítésről szóló szavazás jegyzőkönyvét, de arra sem válaszolt, hogy a fúzió után a MOGYE megtarthatja-e multikulturális jellegét.

A Cemo azért indított pert, mert úgy értesült, az egyetemeket egyesítése meglehetősen gyanús körülmények között zajlott le, megtörténhet, hogy a szavazáskor nem volt meg az érvényességhez szükséges kvórum.   

A kormány egyébként egyik napról a másikra jelentette be a tavaly, hogy a 2018/2019-es tanévtől egyesíti a MOGYE-t és a Petru Maior Egyetemet, és létrehozta a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemet (MOGYTTE). A magyar pedagógusok a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépésként értékelték, hogy a két egyetem szenátusa által – a magyar tagozat akarata ellenére – megszavazott egyetemegyesítést a kormány már akkor jóváhagyta annak ellenére, hogy a fúziónak a következő,2019/2020-as tanévtől kellett volna megtörténnie.

 

Hirdetés