Fotó: Defense Review
durrbelebumm!
Jean St'Ay
2019. március 23. szombat, 12:32
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.

Ez a hír bármely, önmaga védelmi stratégiáira valamit is adó ország szívét megdobogtatná. És igen, éppen ezzel állt elő a minap Nicolae Bădălău gazdasági miniszter. Azzal kezdte, hogy a tavalyihoz képest tízszer akkora védelmi költségvetésből fegyverkeznek az idén. A miniszter úr ugyan nem beszélt az összegről, de utánanéztünk, és abból kiindulva, hogy 2018-ban 18 milliárd lej volt a védelmi költségvetés, fejben kiszámoltuk, hogy ennek a tízszerese 180 milliárd lej.

És akkor nézzük, mihez kezdenek a sok pénzzel. Először is, korszerűsítik a fogarasi puskaporgyárat, ahol hamarosan gyakorlatilag az összes elképzelhető puskaport gyártják majd. Aztán jön Kudzsir, Cód (Sadu, Szeben megye) és Brassó: az ottani gyárakat is puccba vágják, a NATO-szabványok szerint.

És akkor jöjjön egy nyalánkság a fegyverimádóknak: emlékeznek John McClane, alias Bruce Willis kedvenc kézifegyverére a Drágán add az életed!-filmekből? A Beretta, naná! (Pontosabban a Beretta 92F.)

Na kérem, a román fél leparolázott a világhírű fegyvergyártó céggel, és az egyezség folyományaképpen egy teljesen új gyárat építenek a Prahova megyei Plopeni-ben, ahol – nos, fájdalom, egyelőre nem a Willis-féle Berettát fogják gyártani, hanem az ARX 160-as gépkarabélyt. Később viszont egy kisebb fegyver gyártására is sor kerül a miniszter úr ígérete szerint, úgyhogy azért még lehet reménykedni.

Ugyanakkor Bădălău úr arról is tájékoztatta a világot, hogy Románia 25 millió értékben fog fegyvert exportálni, mégpedig Amerikába.

Egy szó, mint száz: ha ezek a bejelentések nem maradnak ígéretek, akkor a mioritikus haza hamarosan állig felfegyverkezhet. Vagy legalábbis derékig.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30491
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.
Nagyon úgy néz ki, ellenlábas nélkül maradt az európai főügyészi tisztségért zajló küzdelemben.
Tűzoltónak állhat a szebbik nem!
Úgy tűnik, a két világháború közötti román aranykor hiába fénylik annyira a jelenből visszatekintve. Gazdasági fejlődés szintjént például Magyarország rávert. Akkor is.
Tovább folyik a román szerecsen mosdatása. És nem túl éleselméjűen.
És hadd tegyük hozzá: a kolozsvári Sapientia filmes csapata irtó jó munkát végzett.
Már nem tudjuk követni, hogy kinek a közbenjárására, de lehet, hogy nem is fontos.