Fotó: Defense Review
durrbelebumm!
Jean St'Ay
2019. március 23. szombat, 12:32
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.

Ez a hír bármely, önmaga védelmi stratégiáira valamit is adó ország szívét megdobogtatná. És igen, éppen ezzel állt elő a minap Nicolae Bădălău gazdasági miniszter. Azzal kezdte, hogy a tavalyihoz képest tízszer akkora védelmi költségvetésből fegyverkeznek az idén. A miniszter úr ugyan nem beszélt az összegről, de utánanéztünk, és abból kiindulva, hogy 2018-ban 18 milliárd lej volt a védelmi költségvetés, fejben kiszámoltuk, hogy ennek a tízszerese 180 milliárd lej.

És akkor nézzük, mihez kezdenek a sok pénzzel. Először is, korszerűsítik a fogarasi puskaporgyárat, ahol hamarosan gyakorlatilag az összes elképzelhető puskaport gyártják majd. Aztán jön Kudzsir, Cód (Sadu, Szeben megye) és Brassó: az ottani gyárakat is puccba vágják, a NATO-szabványok szerint.

És akkor jöjjön egy nyalánkság a fegyverimádóknak: emlékeznek John McClane, alias Bruce Willis kedvenc kézifegyverére a Drágán add az életed!-filmekből? A Beretta, naná! (Pontosabban a Beretta 92F.)

Na kérem, a román fél leparolázott a világhírű fegyvergyártó céggel, és az egyezség folyományaképpen egy teljesen új gyárat építenek a Prahova megyei Plopeni-ben, ahol – nos, fájdalom, egyelőre nem a Willis-féle Berettát fogják gyártani, hanem az ARX 160-as gépkarabélyt. Később viszont egy kisebb fegyver gyártására is sor kerül a miniszter úr ígérete szerint, úgyhogy azért még lehet reménykedni.

Ugyanakkor Bădălău úr arról is tájékoztatta a világot, hogy Románia 25 millió értékben fog fegyvert exportálni, mégpedig Amerikába.

Egy szó, mint száz: ha ezek a bejelentések nem maradnak ígéretek, akkor a mioritikus haza hamarosan állig felfegyverkezhet. Vagy legalábbis derékig.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30491
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.