273 km-nyi tavat úsznak át

Akik beneveznek a Kolozs megyéből induló ultramaratonra.
Hirdetés

Nagyot akar markolni a kolozsvári Sport4You Egyesület: a hazai hét leghosszabb tó átúszására szervez ultramaraton versenyt, sőt versenyeket. Az összesen 273 km-nyi táv ugyanis nemcsak több tavat, hanem több évet is jelent: a távot négy év alatt kell teljesíteni, derült ki a szervezők mai sajtótájékoztatóján.

A verseny Kolozs megyében indul, idén július 12-14. között rendezik az első tóátúszást a Jósikafalva melletti Beliş-Fântânele tavon. A völgyelzárással a hetvenes évek végén létrehozott mesterséges tó hossza 14 km. Még az idei versenynaptárba kerül be a szintén Kolozs megyében található másik jókora, 12 km hosszú mesterséges tó, a Drăgan-tó átúszása is.

A víz napján beharangozott szabadvízi versenyekkel a víz és tópartok szennyezettségére is fel akarják hívni a figyelmet. A Sport4You azt reméli, más civil szervezetek is beszállnak, és takarítási akciókat is tudnak majd szervezni a megcélzott tavak partján.

A versenyzők két, női és férfi kategóriában nevezhetnek online, és bármilyen típusú úszást választhatnak. Szerencsére nemcsak az ultramaratonisták között népszerűsítik a szabadvízi úszást: a 14 km-es táv mellett emberi távokra – 200, 500 és 1500 méter – is be lehet nevezni.

Hirdetés