Úgy tűnik, ősi magyar átok sújtja a dák fővárost

Bár, az is lehet, hogy Zamolxisz, a dákok főistene haragudott meg Romániára, a közútmizéria okán.
Hirdetés

Mással már tényleg nem tudjuk magyarázni azt a rejtélyes katasztrófa-sorozatot, amely Sarmisegetusa Regiát, a dákok ősi fővárosát sújtja. Miről van szó? Egy év se telt bele, és a romvároshoz vezető út harmadszorra omlik be (itt meg itt számoltunk be a korábbi esetekről). Jó, de az istenért, miért mindig ott? Íme, egy mítikus magyarázat: a román autópályák hiánya miatt feldühödött Zamolxisz dák főisten megárasztja a békésen csordogáló folyót, mire a közelben levő út egy mély sóhajjal feladja és bedől a vízbe. Vagy egy másik: egy ősi magyar átok sújt le az ellenségre, és a domb szakad az útra. Mindegy is. A lényeg, hogy volt út, nincs út, és a dák múlt elzárkózik a román jelentől, mivel csak ezen az úton lehet Sarmisegetusa Regiához eljutni.

Ám aki nem hisz az efféle babonákban, élhet – ráadásul jogosan – a gyanúperrel, hogy a szakmai dilettantizmus újabb iskolapéldájáról van szó. A dák fővárosba vezető utat gyakorlatilag nem csinálták meg rendesen. És akkor persze, hogy beomlik, ha jönnek az esőzések, megárad a folyó satöbbi.

És akkor most mi van? A Hunyad Megyei Tanács ismét lezárta az utat, a turisták biztonságát megóvandó, aztán ismét összehívott egy problémamegoldó kommandót, és valószínűleg ismét meg fogják javítani az utat. Bár az is lehet, hogy most már csak imádkoznak Zamolxiszhoz.

Ami pedig a legújabb utat illeti: hogy jobb lesz-e, vagy sem, azt csak a dákok főistene tudja.

Hirdetés