Kegyesen megbocsátanak a nem szabványosan vizsgázó diákoknak a vásárhelyi orvosin

Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
Hirdetés

Kivételesen elismerik azokat a jegyeket, amelyeket nem az egységesített tételek alapján szereztek a diákok a vásárhelyi orvosin a téli vizsgaidőszakban, amelyet tavaly óta Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemnek (MOGYTTE) hívnak, miután a MOGYE egyesült a  Petru Maior Egyetemmel. Az egyetemi szenátus szerdai döntéséről maga Leonard Azamfirei rektor tájékoztatta a MTI-t.

Ezzel a döntéssel valamelyest oldják a diákokra nehezedő feszültséget, akik januárban tüntettek is az egyetemen, miután megtudták, hogy az intézmény vezetése nem hajlandó elismerni vizsgajegyeiket. A probléma viszont továbra is fennáll. Abból fakadt a nézeteltérés, hogy a magyar oktatók többsége saját összeállítású tétellista alapján vizsgáztatott, ez pedig nem tetszett az egyetem vezetésének, amely a más-más tannyelvű szakok számára egységes vizsgarendszert vezetett be, azonos tételekkel és pontozással.

A rektor most azt mondja, szó sincs román–magyar konfliktusról, mivel nem csak a magyar, hanem az angol, sőt, a román tagozaton is akadtak olyan oktatók, akik nem voltak hajlandók az egységes vizsgáztatási rendszerhez igazodni.

Azt viszont hangsúlyozta Azamfirei, hogy a konfliktus kirobbantói a magyar tanárok voltak, mégpedig szándékosan, a szenátusi határozat végrehajtásának elutasításával.

Az egységes vizsgarendszerre vonatkozó határozatot egyébként a magyar tagozat képviselőinek távollétében fogadta el az egyetem szenátusa. A magyar oktatók többsége kifogásolja, hogy szerepük arra redukálódik, hogy lefordítsák a román kollégák által összeállított tételeket. Ha viszont a tételek felét ők készítik el, akkor többletmunkát kell végezzenek, hiszen a román tételeket magyarra, a magyarokat pedig románra kell fordítaniuk. A román tanárok ugyanis a magyar nyelvet nem ismervén nem tudják ezt a feladatot elvégezni. A közös vizsgarendszer azért is problémás, mert kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket.

Hirdetés