Dăncilă: a korrupció kulturális jellegzetesség Romániában

A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Hirdetés

Ezúttal azonban nem a nyelvhelytelenség okozta a közmegrökönyödést. Nem. Dăncilă asszony hibátlanul elmondta, ami a fejében volt. Maga a gondolat akadt a hallgatóság torkán.

Az esetről Frank Engel, a luxemburgi Kereszténydemokrata Párt vezetője számolt be. A jelenet éppen azelőtt játszódott le, hogy a román miniszterelnök asszony felszólalt volna az Európai Parlament plénuma előtt. És innen átadjuk a szót Engel úrnak:

„Hadd meséljem el, mit mondott Dăncilă asszony a szocialista csoport találkozóján. Egy magyarországi szocialista képviselő mesélte nekem nagy derültséggel, hogy mielőtt felszólalt volna a parlament plénuma előtt, eljött a szocialista csoport találkozójára, ahol persze felrótták neki a romániai korrupciót.

Ő pedig erre azt mondta, hogy ez nem igaz. Romániában nincs korrupció. Csupán arról van szó, hogy – kulturális értelemben – másképp köszönnek meg valamit valakinek. Igazán találékonynak éreztem, ahogy Dăncilă asszony a kulturális különbségekkel hozakodott elő. Vagyis, ha vásárolok magamnak egy kedvező bírósági döntést, akkor nem vagyok korrupt, és nem is korrumpálok senkit, csak másképp viselkedem kulturálisan.”

Kész, a mai napra megvan a röhögnivaló. Önök is kérnek egy kávét?

Hirdetés