Csak semmi bejegyzett élettársi kapcsolat: leszavazták a pártok a saját törvénytervezeteiket

Most látható, mekkora porhintés volt az egész.
Hirdetés

Elutasította hétfőn a szenátus plénuma mindkét kezdeményezést, amely a bejegyzett élettársi viszony bevezetéséről és szabályozásáról szólt.

Az egyik tervezet mögé gyakorlatilag a teljes parlamenti pártpaletta felsorakozott, kezdeményezői PSD-s, PNL-s, RMDSZ-es és USR-s törvényhozók voltak. A másikat egy ALDE- és egy független képviselő nyújtotta be.

A hétfői szavazáson jelen levő szenátorok háromnegyede (százból 73-an) arra szavazott, hogy a szenátus utasítsa el a kezdeményezést, noha korábban éppen ezen pártok képviselői nyújtották be a tervezetet. Húszan voksoltak az elutasítást javasló szakbizottsági jelentés ellen, heten tartózkodtak.

Igaz, hogy azok a szenátorok, akik kezdeményezők is (például az USR-sek, vagy Novák Csaba Zoltán és Turos Lóránd RMDSZ-szenátorok) nem önmaguk ellen voksoltak, de a kollégáik simán leszavazták frakció- vagy pártbeli társaik kezdeményezését. Itt lehet megnézni, ki hogyan szavazott.

Csak a kilenc USR-s szenátor szavazott egységesen az elutasítás ellen és foglalt állást a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett. A PSD-szenátorok 55:2 arányban voksoltak igennel és nemmel, a PNL esetében ez az arány 8:4, az RMDSZ 3:3, az ALDE 4:1 arányban voksolt.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló tervezetet tavaly októberben nyújtották be a szenátusban, miután a család meghatározásáról szóló október 6-7-i népszavazás érvénytelen lett.

Hirdetés

A kezdeményezés olyan párok élettársi kapcsolatát rendezte volna törvényesen, akik nem akarnak, vagy nem tudnak összeházasodni – utóbbi nyilván a homoszexuális párokra vonatkozik. A tervezet főleg vagyoni, örökösödési kérdéseket szabályozna, a meleg pároknak azonban tiltaná az örökbefogadást. Ezekről itt olvashat bővebben.

A bejegyzett élettársi kapcsolatot egyébként a Román Ortodox Egyház is határozottan ellenzi.

A tervezet ügyében a képviselőházé a döntő szó. Ott még érdekesebb lesz majd a helyzet, mert a kezdeményezők többsége képviselő.

Az LMBTQ-közösség jogait védő MozaiQ és Accept civil szervezetek elítélően nyilatkoztak a szenátusi szavazásról, utóbbi jelezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordulnak az ügyben.

Hirdetés