Az egyházakhoz vágna több százezer hektár állami erdőt a PSD

Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
Hirdetés

Napok óta a román parlament épülete előtt tiltakoznak az erdészeti szakszervezetek képviselői, mivel – szerintük – a Szociáldemokrata Párt (PSD) arra készül, hogy több mint 650 ezer hektár állami tulajdonban lévő erdőt ajándékozzon az egyházaknak. Csakhogy a történet nem ilyen egyszerű, hiszen a törvénytervezet elviekben a mezőgazdasági földterületek és erdők feletti tulajdonjog helyreállításáról szóló törvény egyenlőtlenségeit igyekszik kiigazítani azzal, hogy olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban.

A korábbi (2000/1-es) törvény ugyanis az egykori tulajdonosokra korlátozta a visszaszolgáltatás lehetőségét, a mostani tervezet pedig azon egyházi intézmények és szervezetek számára is lehetővé teszi a területek megszerzését, melyek csak felügyelték vagy használták azokat.

A szakszervezetek azért háborodtak fel, mert a jogszabály megingatná az állami erdőállomány kezelését szolgáló intézményrendszer stabilitását. Kérik, hogy a képviselőház dobja vissza a törvénytervezetet, melynek elfogadása az alkotmány – a közvagyon elidegeníthetetlenségét garantáló – 136-os cikkelyét és az erdészeti törvénykönyvet is sértené. Ráadásul legalább 3000 erdész ebocsátásával is járna.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a közvagyonnak számító állami erdőállományból 30 hektár erdőterülethez juthatnak azok az egyház kebeléhez tartozó püspökségek, esperesi hivatalok, kolostorok, zárdák, parókiák és egyéb egyházi intézmények is, amelyek soha nem birtokolták az erdőket.

Hirdetés

A Liviu Dragnea képviselőházi elnök és hat PSD-s honatya által kezdeményezett jogszabály-tervezetnek – az indoklás szerint – az lenne a célja, hogy a korábbi törvények és törvénymódosítások igazságtalanságát orvosolja. 

A törvénytervezet már átment a szenátuson, jelenleg a képviselőházi szakbizottság asztalán található.

Hirdetés