Már a fogunkat se bízhatjuk rá egy dokira anélkül, hogy elkérjük a diplomáját?

Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Hirdetés

Rossz hírünk van azok számára, akik alapból irtóznak a fogorvosoktól: a jelek szerint nemcsak álorvosok és kamu plasztikai sebészek működnek az országban, hanem álfogorvosok is (vagy minek nevezzük azt az egyetemistát, aki orvosnak adja ki magát, de kizárólag tapasztalt orvos jelenlétében érhetne pácienshez?).

A történet röviden az, hogy egy Fălticenibe való édesanya

megbízható fogászati klinikát keresett, mivel a nemrég szívműtéten átesett négyéves kislányának fájt a foga.

Az eleve bonyodalmakat rejtő eset – a gyermek pechére – végül nem egy tapasztalt orvos elé került, hanem egy olyan nő foglalkozott vele, aki a klinika honlapján menedzserasszisztensként szerepelt.

Rodica Şalgău a gyermeket éber szedálással érzéstelenítette, megtisztította a problémás fogat, mely utólag begyulladt. Az anya elmondása szerint amikor a gyerek narancsnagyságúra duzzadt állkapcsa miatt visszamentek a nőhöz,

az szemmel láthatóan megijedt, nem tudta, hogy mihez kezdjen.

Ekkor az édesanya kétszer is rákérdezett, hogy valóban rendelkezik-e orvosi diplomával, a nő pedig váltig állította, hogy kitanulta a mesterséget. Végül kiderült, hogy utolsó éves egyetemista.

Hirdetés

Az édesanya panaszt tett a Suceava Megyei Fogorvosok Kollégiumánál, mely megállapította, Rodica Şalgău nem fogorvos, tehát nem kezelhet fogászati problémákat. A kollégium azt is közölte, hogy

egy másik szülő is panaszt emelt náluk a klinika ellen.

Rodica Şalgău a sajtó megkeresésére azzal védekezett, hogy orvos jelenlétében joga van kezelni betegeket. Cáfolta ugyanakkor azt a sajtóértesülést, hogy az érintett klinika tulajdonosa lenne, ő csak a helyiséget adta bérbe egy orvosnak.

Bárhogy is legyen, a rendőrség figyelmét is felkeltette az ügy, így nyomozás indult a gyermekeket kezelő kvázi fogorvos ellen.

Hirdetés