Washington: Romániában még mindig nagy a korrupció, és a kisebbségek helyzetével sincs minden rendben

A Nagy Stratégiai Szövetséges felsorolta a kifogásait.
Hirdetés

Még mindig nagyon nagy gondot jelent a korrupció Romániában – emelte fel dorgálóan mutatóujját az Egyesült Államok külügyminisztériuma a 2018-as évre vonatkozó emberi jogi jelentésében.

A washingtoni külügy minden évben elkészíti jelentését arról, hogyan állt az emberi jogok helyzete a világ országaiban, ebben az igazságszolgáltatástól a korrupciós helyzeten és a sajtószabadságon át a kisebbségek sorsáig mindent megvizsgál.

A Romániára vonatkozó jelentésben még mindig kiemelt helyen áll a korrupciós helyzet, amely a dokumentum szerint még mindig súlyos gondot jelent.

Annak ellenére ugyanis, hogy korrupció miatt elítéltek már magas rangú politikusokat,

a korrupció jelensége továbbra is átszövi a teljes közszférát, különösen az egészségügyet.

Ráadásul a vonatkozó törvényeket sem alkalmazzák mindig hatékonyan, a korrupciós ügyekben született ítéletek pedig következetlenek.

Beszóltak a börtönviszonyok miatt is, és ejnyebejnyéztek egyet a tavaly augusztusi kormányellenes tüntetés csendőrség általi szétverése miatt is.

A kisebbségekről szóló fejezetben említés történik a magyar sérelmek egy részéről is, konkrétan azt említik meg, hogy

a hatóságok továbbra is akadályozzák a hivatali anyanyelv-használatot,

Hirdetés

holott annak, illetve a kétnyelvű utcatáblák kihelyezésének kötelezőségét törvény is kimondja azon településeken, ahol a kisebbségek számaránya eléri a 20 százalékot.

A magyar sérelmek közül még Mihai Tudose volt miniszterelnök kijelentését emelik ki, amely szerint ha valahol kitűzik a magyar vagy a székely zászlót, a felelősök is ott lógnak majd mellette, illetve azt az incidenst, amikor egy voluntari-Spesi OSK labdarúgó-meccsen a Kárpátokon túli csapat stadionjának hangszóróiból magyarellenes dalok szóltak.

A jelentés futólag említést tesz arról is, hogy a kisebbségi tulajdonú, de a kommunista rendszer idején elvett ingatlanok

visszaszolgáltatási folyamata továbbra is nagyon elhúzódik.

 

Hirdetés