Nem könnyítik meg a román hatóságok a dolgát annak, aki muszlim temetőt létesítene a háza mögött

Három éve járja a hivatalokat a temetőalapításért egy Neamţ megyei muzulmán férfi, most éhségsztrájkba kezdett.
Hirdetés

Azzal vádolja a Neamţ megyei közegészségügyi hivatalt egy muzulmán férfi, név szerint Daniel Cîniparu, hogy gátat szab temetőalapítási tervének. Az illető 13 éve tért át az iszlám hitre, egy házat és telket vásárolt Bâra községben, ahol egy mecsetet építtetett. Ugyanitt szeretne kialakítani egy 400 férőhelyes temetőt, de három év alatt sem sikerült megszerezni a szükséges engedélyeket.

A bürokráciát használják arra, hogy megakadályozzák a temető engedélyezését, és visszaélnek a hatalmukkal, állítja a férfi, aki éhségsztrájkba lép, amíg nem kap engedélyt. Megelégelte, hogy olyan papírok után járatják, melyek nem is az ő hatáskörükhöz tartozik, és mindig találnak valamit, amivel halaszthatják az engedély kiállítását.  A helyi polgármestert és a szomszédokat sem zavarná a temető létrehozása, magyarázta Daniel Cîniparu, csak a közegészségügyi hivatal akadékoskodik. A helyzet szerinte beleillene egy komédiába.

A másik fél szerint azonban nincs ebben semmi szándékosság, mindössze annyiról van szó, hogy temetőt csak a törvény betartásával lehet létesíteni, a törvény pedig előír egy sor kötelező dokumentumot, többek között a szomszédok közjegyző előtt hitelesített engedélyét, illetve az Övezeti Területrendezési Terv (PUZ) elkészítését is.

Hirdetés