Lejár az osztódással szaporodó kávéautomaták fénykora Romániában

Tele vannak a nyilvános helyek ilyenekkel, miközben engedélyt nem kértek rájuk, adózni nem adóznak utánuk, ráadásul mérgező anyagokat tartalmazó italt adagolnak.
Hirdetés

Az utcákon, a buszmegállókban, az üzletek és újságárusok előtt, a bevásárlóközpontokban, gyakorlatilag a legtöbb nyilvános helyen az elmúlt években osztódással szaporodtak a kávéautomaták, csakhogy ezek többségére nem kértek engedélyt. Az országos fogyasztóvédelem úgy döntött, hadjáratot indít a kávéautomaták ellen, és az élelmiszerbiztonsági ellenőrökkel karöltve végiglátogatja az összes helyet, ahol ilyen működik.

Az országos akciót megelőzően egyeztettek a forgalmazókkal a gépek műszaki kérdéseiről, így például kiderült: nem is működhetnének kültéren. Mindegyiknek közvetlen rácsatlakozással kellene rendelkeznie a vízcsapra, ugyanakkor nem hiányozhat az összetevőket tartalmazó címke sem. Ha hihetünk a főfogyasztóvédőnek, a latte machiattonak becézett tejeskávéban például a tejet ruhafehérítőre emlékeztető szerrel helyettesítik. Ezentúl a kávémasinákat működtető vállalkozásoknak külön engedélyt kell igényelniük az élelmiszerbiztonsági hivataltól, amelyik nem rendelkezik vele, azt két héten belül el kell távolítani.

A fogyasztóvédelem szerint az országban működő legalább 100 ezer kávéautomata után senki nem adózik, és eddig ellenőrzéseknek sem vetették alá. Nem csoda tehát, hogy ilyen látványosan megnőtt a számuk.  

 

Hirdetés