Börtönbe mennek a moldvai ortodox papok, akik szexvideóval zsarolták a püspöküket

A volt huşi-i püspök homoszexuális aktusait rögzítették James Bond-filmekbe illő módszerekkel.
Hirdetés

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen csütörtökön a Iaşi-i Táblabíróság azt a három ortodox papot, akik 2017-ben szexvideókkal zsarolták Corneliu Bârlădeanu huşi-i püspököt.

A zsaroló akciót kiagyaló és levezénylő

Sebastian Jitaru korábbi huşi-i arhimandrita három és fél évre megy börtönbe,

bűntársai – Gheorghe Damian és Mihail Bumbu ortodox papok – pedig három-három évet töltenek rács mögött. Az elítéltek a büntetés letöltése után öt évig nem tevékenykedhetnek papként. A három papot első fokon csak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A vádirat szerint az azóta lemondott Bârlădeanu püspök elleni zsarolási hadjáratot a segédpüspöki tisztségre pályázó Jitaru találta ki és indította el. A püspök „jobb kezeként” ismert arhimandrita 2017. június elején kereste meg a két papot és a telefonján olyan videókat mutatott nekik, amelyen Bârlădeanu látható

egy teológus hallgató társaságában, homoszexuális nemi aktus közben.

Jitaru azt állította, hogy a felvételeket többek között egy asztali ébresztőórába rejtett kamerával készítette, a titkosszolgálatok által használt berendezést pedig egy iaşi-i SRI-ezredestől kapta. A zsaroló azt is elmondta, hogy a videókról másolatot őriz egy széfben, és hogy megbízott valakit, hogy ha neki baja esne, adja át az anyagot a sajtónak.

Hirdetés

A zsaroló az egyházkerületi zsinat ülése előtt óránként járta sorra a püspök tanácsosait és jelezte, hogy ha nem érik el, hogy őt kinevezzék segédpüspökké, a külföldi médiában hozza nyilvánosságra a videókat. A bíróság előtt Bârlădeanu is elmondta, hogy személyesen is megkereste Jitaru és

annak rendje és módja szerint megzsarolta.

Corneliu Bârlădeanu egyébként végig következetesen tagadta, hogy ő szerepelne a videókon. A 2017 nyarán kirobbant, közfelháborodást keltő botrány nyomán a püspök lemondott, miután az ortodox patriarchátus szóvivője megerősítette, hogy Bârlădeanu szerepel az egyik nyilvánosságra került felvételen, és hogy a zsinat ki fogja zárni a papság soraiból.

Hirdetés