MOGYE-ügy: Most kiderülhet, mennyit nyom a latban 16 ezer tiltakozó aláírás

A néppártiak személyesen adták át a magyar orvosképzés önállóságának helyreállítását követelő petíciót a tanügyminiszternek.
Hirdetés

16 ezer tiltakozó aláírással mentek, egy ígérettel távoztak Ecaterina Andronescu tanügyminiszter bukaresti hivatalából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezetői. Sándor Krisztina és Toró. T. Tibor kedd reggel kézbesítették azt a több mint 16 000 tiltakozó aláírást, melyet a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen, tavaly május óta gyűjtöttek

  • a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyének rendezése,
  • illetve az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítása érdekében.

Amikor az aláírásgyűjtést tavaly elkezdték, a MOGYE és a Petru Maior Egyetem összevonása még csak terv szintjén létezett, azóta megalakult a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE), és egy angol kart is létrehoztak. Az oktatási miniszternek átnyújtott petícióhoz ezért egy levelet is csatoltak, melyben pontosították a fejleményekhez igazított követeléseket.

Ebben szóvá teszik, hogy

ha már létezik angol nyelvű kar, akkor nem lehet akadálya a magyar tannyelvű kar újraindításának sem,

ezért felkérték Ecaterina Andronescut, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy mihamarabb megalakulhasson, ezzel megszüntetve – az angol kar létrehozásával előállt – diszkriminatív helyzetet. A néppártiak felhívták a figyelmet arra is, hogy veszélyben az egyetem multikulturális jellege, mivel a fúzió nyomán megalakult intézmény nem szerepel az oktatási törvény által megnevezett multikulturális egyetemek között. Az egyetem szenátusa eddig sem tartotta tiszteletben a kisebbségek nyelvén zajló oktatásra vonatkozó tanügyi törvény rendelkezéseit, törvényi támpont hiányában erre még kevesebb az esély.

 

Hirdetés

A petíció átnyújtóinak beszámolója szerint Ecaterina Andronescu vitatta a magyar kar létrehozásának szükségességét, és az angol karról is megjegyezte, hogy az erről szóló helyi döntést a kormány még nem erősítette meg, de

ígéretet tette arra, hogy segít a helyzet rendezésében.

A tanügyminiszter egyébként korábbi mandátuma idején, 2012-ben egyszer már eljátszotta a békéltető szerepet a MOGYE kapcsán, akkor egy hétpontos megállapodást kötöttek a felek, melynek betartására azt követően fittyet hányt az egyetem szenátusa.

 

Hirdetés