Már Brüsszel könyörög Bukarestnek a regionális kórházakért

Corina Creţu román EB-biztos szájával.
Hirdetés

Rá kellene lépni a gázpedálra, ami a kórházépítéseket megelőző procedúrákat illeti, hogy Románia ne essen el három óriási kórház megépítésének költségétől, üzente ma ismét Brüsszel. Azaz a román uniós biztos, Corina Creţu írt ismét levelet Viorica Dăncilă kormányfőnek, hogy nem kellene kifutni a 2020-ban záruló költségvetési időszakból, miközben finoman utalt arra, hogy ezt már az egy évvel korábbi levelében is megírta.

Felszólítja a román kormányt, hogy tisztázza álláspontját Brüsszelben, hogy meg akarja-e építeni Kolozsváron, Craiován és Iaşi-ban az évek óta tervezett regionális kórházakat, és hogy mit tesz azért, hogy ne halmozza tovább a késéseket.

Fel kell pörgetni az uniós pályázat előkészítését, írja Creţu, konkrétan össze kellene végre hangolni az egészségügyi, a pénzügyi, a regionális fejlesztési és az európai alapokkal foglalkozó minisztérium ezirányú tevékenységét. Mert az nem elég, hogy előkészítették a megvalósíthatósági tanulmányokat, a környezeti tanulmányokat, és megerősítették az egészségügyi minisztérium pályázatkezelését – hiába, ha az általános ütemterv továbbra sem világos, az idő viszont sürget, írja Creţu.

Ahhoz, hogy tartani lehessen a határidőket, most már párhuzamosan kell folynia az építési munkálatoknak és a személyzet kiképzésének, ehhez viszont világos terv kell pontos határidőkkel, és ezt közölni is kell az Európai Bizottsággal.

Hirdetés

Emellett három dolgot kell még tisztázniuk a román hatóságoknak, mielőtt a pályázatukat továbbítják az Európai Bizottságnak:

  • mit kezdenek az Európai Beruházási Bank által 1,2 milliárd euróra becsült deficittel a pályázat költségvetésében;
  • hogyan fogják finanszírozni a három megakórház működését úgy, hogy beleférjenek a becsült működési költségekbe;
  • hogyan illeszkednek a kórházak az országos, a regionális és a helyi egészségügyi stratégiákba.

Az EB nemcsak sürget, hanem segítséget is ajánl: már most is technikai segítséget nyújt az egészségügyi minisztériumnak, és ha szükséges, kész további segítséget mozgósítani a romániai hatóságok számára, hogy a három regionális kórház még a 2014-2020-as költségvetési periódusban megépülhessen.

Hirdetés