Korábbi elnöke menti meg az USR szövetségét Cioloş pártjával

Visszairatkozott az USR-be, aláírta a szövetséget, indulhatnak az EP-választáson. De mi lesz utána?
Hirdetés

Úgy tűnik, Nicuşor Dan mentőövét fogadta el az USR-PLUS 2020 Szövetség, miután a Központi Választási Iroda (BEC) tegnap visszadobta a választási szövetség jelentkezését a május 26-i európai parlamenti választásokra arra hivatkozva, hogy a szövetséget egyik pártnak sem az elnöke írta alá.

Ugyanis hiába választotta elnökké az USR-ben még 2017 októberében Dan Barnát, a kongresszusi határozatokat megtámadták a bíróságon, így a bíróság azokat még nem jegyezte be, és még mindig Nicuşor Dant tekinti a párt elnökének. Ugyanígy azt sem jegyezte még be a bíróság, hogy a PLUS januári kongresszusán Dacian Cioloşt választotta pártelnökké, így a BEC tagjai érvénytelennek tekintették a pártelnökök által aláírt választási szövetséget.

Így Nicuşor Dan, az USR korábbi elnöke csütörtök este visszairatkozott az USR-be, és párttagként, illetve a pártnyilvántartásban bejegyzett pártelnökként aláírta a PLUS-szal kötött szövetséget. Nyilatkozata szerint ismét kilép majd a pártból, ha a formalitásoknak eleget tettek. Úgy véli, ez volt az egyetlen megoldás arra, hogy az USR és a PLUS szövetsége elindulhasson az EP-választáson.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a PLUS-t elnökként bejegyző Daneş Raluca aláírta-e a választási szövetséget. A BEC tegnapi elutasító döntését ma fellebbezik meg a legfelső bíróságon.

Kérdés, nem okoz-e újabb jogi gubancot és ad támadási felületet még a választás előtt vagy majd utána, hogy a választási szövetséget az egyik párt jogszerűen lemondott és kilépett elnöke írta alá. De azért tartanak jogászokat a pártok, hogy erre is gondoljanak.

Hirdetés