Kipottyant egy régi szekrényből a Moszkvába vitt román aranytartalék leltára

A román arany kalandjai című tragikomédia sokadik fejezete.
Hirdetés

Váratlan helyen, egy nyolcvan éve háborítatlanul álló brassói szekrényben találtak rá egy Ion Antonescu egykori miniszterelnök kérésére összeállított iratcsomóra, mely részleteiben ismerteti, hogy mennyi aranyat küldött Románia Moszkvába 1916-1917 között megőrzésre. Az 1941-ből származó dokumentum gyakorlatilag egy leltár, amit Antonescu marsall abban a reményben készített, hogy Oroszország visszaszolgáltatja a nemzet kincsét Romániának. Mint ismeretes, erre a mai napig nem került sor.

A történészek számára érdekes, ám az arany hazaszállításának előremozdítását aligha eredményező dokumentumot egy régi útlevéllel együtt egy Brassóban élő iráni bútorrestaurátor és egy magyar szakács találta meg egy vitrines szekrény titkos rekeszében egy évvel ezelőtt. Az iratok kalandos úton csak most kerülhettek a Román Nemzeti Bank (BNR) birtokába, mivel egy magát tábornoknak kiadó csaló megszerezte a papírokat, majd felszívódott velük. A szervezett bűnözés elleni hatóságoknak sikerült felgöngyölíteni az ügyet, ezután a dokumentumok is visszakerülhettek megtalálóikhoz, akik megegyeztek a BNR-vel.

A jegybank pénteken közleményben tudatta, hogy szakértői vizsgálatnak vetik alá a több mint 200 oldalas paksamétát és összehasonlítják a már birtokukban lévő adatokkal. Az eddig is tudható volt, hogy Románia kilencven tonna, 3,2 milliárd euró értékű aranyat szállított Moszkvába megőrzés végett, és 1922 óta hiába próbálja visszaszerezni, Moszkva többször is egyértelművé tette, hogy kár a gőzért, a románok sohasem kapják vissza a nemzeti vagyont.

A BNR ennek ellenére igyekszik a köztudatban tartani az ellopott nemzeti kincs történetét. Ehhez ad most lendületet a kalandos úton megkerült újabb leltár. 

 

Hirdetés