Kezdődik a rájátszás: hatan hajtanak a Liga 1 trónjára

A Főtér erősorrendje a román focibajnokság rájátszása előtt.
Hirdetés

Gyakorlatilag új bajnokság indul a Liga 1 rájátszásában, ahol az alapszakasz hat legjobb csapata küzd tovább a bajnoki címért és az európai kupákban való indulás jogáért. Az előző szezonhoz képest egyetlen változás volt a Top6-ban, a Poli Iaşi helyére idén a Sepsi OSK ugrott be, így két erdélyi csapat is lesz a play-offban. A Kolozsvári CFR és a Sepsi éppen egymás ellen zárta az alapszakaszt, szombat este pedig egymás ellen kezdik a rájátszást is. Ja, lesz még egy nyolc csapatos play-out is a kiesés elkerüléséért, de az Erdélyben csak a Szeben megyei focirajongókat érdekli.   

6. Viitorul, a kísérletezgető (19 pont)

Gheorghe Hagi legfőbb célja ebben a szezonban fia karrierjének újraindítása volt. A Ianis gyerek lőtt is ugyan hét gólt, de akcióból csupán hármat, a többit 11-esből, ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot, de ő is faultolt a legtöbbet a pályára lépő 422 játékos közül. Az apai gondoskodásra viszont szinte ráment a rájátszás, a „szakértők” szerint a legszebb focit játszó román csapat hét fordulón keresztül nem tudott gólt lőni, és csak az utolsó pillanatban verekedte be magát a rájátszásba, Botoşani kárára. A másik öt rájátszásba jutott csapat ellen csak 8 pontot tudott szerezni a Viitorul, meglepetés lenne, ha ezen a tíz meccsen ennél többet gyűjtene. 

5. Sepsi, a laza (19 pont)

A háromszéki csapat gyakorlatilag már február végére elérte célját, innen kezdve minden meccs ajándék számára. Nyomás egy percig sem lesz a játékosokon, viszont az alapszakaszban is jól teljesítettek mostani riválisaik többsége ellen: csak a CFR-től nem szereztek pontot, a másik négy ellen viszont győzelmük is van. A most két pontra levő negyedik hely alighanem Európa Liga-selejtezőt érhet, és néhány gól még feljebb srófolhatja Ibrahima Tandia vételárát is. 

4. Astra, a veszélyes (21)

Valahogy az egész szezonban radar alatt voltak, ám a második edzőváltásukból meglepően jól jöttek ki: Costel Enache vezetésével tíz meccse veretlenek, 2019-ben egyenesen ők szerezték a legtöbb pontot. Ha tartani tudják ezt a formát, feljebb is léphetnek, azonban éppen az ő esetükben a legnagyobb kérdés, hogy a bajnokságot vagy a kupát helyezik előtérbe? Utóbbiban a CFR ellen játszanak az elődöntőben, amely ellen hagyományosan nem megy nekik. 

3. FCSB, a hebehurgya (25)

Hirdetés

Gigi Becali szeszélye a korábbiaknál is kiegyensúlyozatlanabb keretet hozott össze, nem véletlen, hogy a rájátszás csapatai közül az ex-Steaua kapta a legtöbb gólt (29). A bajnokságot pedig legtöbbször a védelmek nyerik meg, ami náluk egyrészt gyenge, másrészt állandó sérülések tizedelik. A karácsonykor kirúgott Nicolae Dică után Mihai Teja edzői hatalma is a nullához közelít, a juhász pedig jó úton halad afelé, hogy ezúttal még az elmúlt három évben megszokott második helyről is lemaradjon.  

2. Universitatea Craiova, a sokarcú (23)

Taktikailag a legkiismerhetetlenebb csapat, amelynek olasz edzőjét, Devis Mangiát egy percig sem zavarta meg, hogy sorra adták el külföldre legjobb támadóit. Anyagilag már mindenképpen remek szezont zártak a játékoseladásokból befolyt 13,45 millió eurós bevétellel, a bajnoki trófea viszont egyelőre túl nagy kihívásnak tűnik számukra. Három-négy jó meccs után mindig jön nekik egy váratlan vereség, mint például legutóbb otthon az Astra ellen. A kupagyőzelem idén is reálisabb célnak tűnik az oltyánok számára.

1. Kolozsvári CFR, a címvédő (27)

Team to beat – a csapat, amelyet le kell győzni. A play-off bevezetése óta mindig az alapszakasz győztese nyerte a bajnoki címet is, ráadásul ezt a CFR-t pont legyőzni nagyon nehéz, ebben a szezonban például csak kétszer sikerült. A legjobb védelem, a legösszeszokottabb, legtapasztaltabb és legpragmatikusabb csapat, valamint a leggólerősebb csatár (George Țucudean) is a Fellegváron van. És az egyik legfurcsább klubvezetés is, amely képes volt úgy kirúgni Toni Conceicao edzőt, hogy fogalma sem volt, kit hozzon a helyére. Minden reményük ellenére Dan Petrescu inkább a kínai másodosztály millióit választotta, így a Kolozsvári Vasutas a Liga 3-as tartalékcsapat edzőjével, Alin Minteuannal megy a rájátszásba. Sokat elmond a riválisokról, hogy így is a legnagyobb favorit. Talán csak az szól ellenük, hogy páratlan számú évben még sosem nyertek bajnokságot.  

De mit mondanak a bukmékerek?
A fogadóirodáknál is a CFR a legnagyobb esélyes a bajnoki címre, a átlagosan kétszeres pénzt nyerhet, aki a kolozsvári csapatra tesz. A FCSB oddsa 2,25–2,50 körül mozog, a Craiováé viszont már nyolcnál jár. A legtöbbet a Sepsi OSK sikerével lehetne nyerni, a szentgyörgyi csapat bajnoki címe százszoros nyereményt hozna a rájuk fogadóknak.  

Hirdetés