Közismert világlapban savazza Toader az európai főügyészi tisztségre esélyes Kövesit

Nehogy már kinevezzék európai főügyésszé.
Hirdetés

Illusztris helyszínre exportálta a romániai cicaharcot Tudorel Toader igazságügy-miniszter: a Financial Times című nemzetközi üzleti lapban esett neki  Laura Codruţa Kövesinek, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly kirúgott főügyészének.

A miniszter olvasói levelet küldött a kormány nevében a lapnak, amelyben azt ecseteli lelkesen, miért lenne nagyon-nagyon rossz ötlet a kinevezése európai főügyésszé.

Nos, Toader szerint a képlet egyszerű: azért, mert Kövesi irányítása alatt a DNA törvénytelenséget törvénytelenségre halmozott.

A cikk címe hangzatos: Kényszerítés a romániai korrupcióellenes kampányban.

Toader igyekszik mindjárt az elején biztosítani mindenkit, hogy semmilyen személyes ellenszenvet nem táplál Kövesivel szemben.

De:

azon bizonyítékok alapján, amelyeket bírák, ügyészek és egyéb hiteles források tártak elé, csakis azt mondhatja, nem szabad kinevezni ebbe a „létfontosságú tisztségbe”. 

Toader azt is megjegyzi, hogy Kövesit nem azért váltották le tisztségéből, mert a DNA korrupt politikusok ellen vizsgálódott, hanem azért, mert a DNA törvényt sértett: Merthogy ezt még az alkotmánybíróság is kimondta.

A miniszter keményen savazza Kövesit: szerinte amíg ő vezette a DNA-t, az a bírák és ügyészek megfélemlítése révén működött. 3420 bíró és ügyész ellen indítottak vizsgálatot – ez a teljes létszám közel fele. Ezek a nyomozások elindultak, de az ügyek sohasem kerültek bíróság elé. Vagyis csak az érintettek zsarolására használták őket – utal rá burkoltan Toader.

Hirdetés

Ami a legsúlyosabb: Toader azt állítja,

meghamisított lehallgatási jegyzőkönyveket, hamis bizonyítékokat és hamis tanúvallomásokat is találtak. 

Toader levele éppen aznap jelent meg, amikor a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgáló ügyészek ismét beidézték Kövesit, aki ellen hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás miatt folytatnak eljárást.

Mit ad Isten, a kihallgatást teljesen véletlenül arra a napra időzítették, amikor az Európai Parlament várhatóan kijelöli, kik képviseljék az Európai Unió Tanácsával a leendő európai főügyész személyéről szólü, igencsak keménynek ígérkező vitában.

Hiszen míg az EP illetékes bizottságaiban Kövesire szavaztak többen, az EU tagállamok nagykövetei francia riválisát támogatták.

 

Hirdetés