Öt éve tudnak a hatóságok az ökológiai bombáról, de „semmit nem találtak”

Leléptek a kolibicai panziótulajdonosok a vízügyi hatóság ellenőrei elől.
Hirdetés

Áll a bál Kolibicán, miután a PRO TV riportban fedte fel, hogy számos panzió- és hétvégiház-tulajdonos a tóba vezette a szennyvizet. A Besztercétől 40 kilométerre található üdülőtelepen – bár tavaly megkapta a turisztikai jelentőségű település címet – nincs csatornázás.

A beszterceiek által a tó köré épített hétvégi házakban ellenben van angolvécé, kockakő az udvaron és minden, ami kell. Betonkerítés is, ami a víztükörig vezet, hiába írja elő a törvény, hogy ez tilos, a telektulajdonosok annyit kanyarítottak le maguknak a tópartból, amennyit nem szégyelltek.

De most nem emiatt van botrány, hanem a fürdőszobákból direkt a tóba vezetett szennylé miatt.

A sajtó jelzése nyomán a hatóságok is észbe kaptak és ellenőrzést rendeltek el a helyszínen. Ennek azonban híre mehetett, mert szerdán egyes panziótulajdonosok sebtében bezárták a boltot és leléptek, így nem sikerült mindent megvizsgálni.

A Beszterce-Naszód megyei prefektúra, a környezetvédelmi őrség és ügynökség, illetve a vízügyi hatóság ellenőrei házról házra járva ellenőrizték: valóban a tóba ürítik-e a szennyvízcsatornákat? Nem első alkalommal, mint kiderült,

a prefektúra már 2014-ben létrehozott egy bizottságot erre a célra, „gyanították”, hogy egyesek szennyezik a tavat.

Ellenben „senki nem talált semmit” és bírságolni sem bírságoltak, a prefektúra ellenőreinek a víz miatt nem sikerült eljutni a csövekhez, hangzik az indoklás. Holott a tó szennyezése évek óta tart, mondják az aktivisták, akik szerint drámai a helyzet, ökológiai katasztrófáról beszélhetünk.

Hirdetés

Fed és eltakar. A Kolibica-tó a lecsapolás előtt. Fotó: Sorin Spătar

A Hegyi Tengernek is nevezett Kolibica-tó lecsapolása ősszel kezdődött rehabilitálás címszó alatt, de a vízszint csökkentése nyomán a víz által eltakart turpisságokra is fény derült, az improvizált csőhálózatokról a helyszínen forgató újságírók értesítették a hatóságokat.

A Kelemen-havasokban található mesterséges víztároló egy völgyzáró gát megépítésével jött létre a Beszterce-folyón.

1977 és 1991 között épült áramfejlesztési célokból, de a környező települések, ipari létesítmények is innen kapják a vizet. Felszíne 270 hektár, hossza 13 kilométer, festői szépségét, vadregényességét az adja, hogy a hegyekben, 900 méter magasan található. ITT mutattuk meg, hogy most hogyan néz ki.

Hirdetés