Alig írtunk az erdélyi Afrika-kutatónőről, máris emléket állítottak neki Ugandában

Sass Flóra emléktábláját Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke avatta fel a Nílus partján.
Hirdetés

Örömmel jelentjük, hogy az illetékes állami hivatalokban (ejsze) olvassák a Főteret. Nemrég közöltünk ugyanis egy nagyinterjút Lukács János Istvánnal, aki Ugandában önkénteskedett a fiával, és ebben az anyagban kitértünk Sass Flórára is, akit Lady Florence Baker néven ismer az Afrika-kutatás szakirodalma, ugyanis ő volt az, aki férjével, Sir Samuel White Bakerrel egyetemben úgymond felfedezte a Nílus forrásvidékét Ugandában. Sass Flóra azonban erdélyi magyar volt, aki igencsak regényes körülmények közepette került Afrikába, mellesleg 155 évvel ezelőtt az első európai nőként jutott el a Murchison vízeséshez – csak itthon ezt kevesen tudják róla.

Erre mit látunk ma? Azt, hogy Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke felavatta Sass Flóra emléktábláját az ugandai Murchison Nemzeti Parkban, magyar, székely és ugandai zászlók, illetve Ephraim Kamuntu ugandai turisztikai miniszter társaságában (lásd a címlapképünket). Ez nem lehet véletlen!

És íme az emléktábla, rákattanva olvasható méretben is megnyílik:

Hirdetés

Fotó: MTI/Az Országgyűlés sajtóirodája

A Lukács János-interjú Sass Flórára vonatkozó része:
„Amikor eldőlt, hogy elutazom Ugandába, kerestem esetleges erdélyi vonatkozásokat hozzá. Így találtam rá Sass Flórára, érdekes élettörténet az övé. 1841-ben született Nagyenyeden. Az 1848-49-es szabadságharc idején a románok legyilkolták a teljes családját, ő úgy menekült meg, hogy a román dajkája magáénak vallotta. Egy örmény család vette gondozásába, velük együtt menekült el a szabadságharc leverése után. Az örményektől elrabolták a törökök, és rabszolgaként nevelték fel. Vidinben árulták mint rabszolgát, és épp akkor járt arra egy Samuel White Baker nevű angol lord, aki a Duna-deltai vasúthálózat építésével volt megbízva. A vidini piacon megtetszett neki a szép szőke lány, megvásárolta és elvette feleségül. Nem ment vissza Angliába, mert »szalonképtelenné« vált a királynő előtt a kelet-európai rabszolganővel kötött házasság miatt, ezért elutaztak együtt Afrikába. Baker volt az, aki úgymond felfedezte a Nílus forrását – bár igazából nem ott van a Nílus forrása, ahol ő gondolta, hanem kicsit arrább –, és ebben Sass Flóra rengeteget segített neki.
Számomra nagyon érdekes volt, hogy Ugandának van erdélyi magyar vonatkozása, sőt, tulajdonképpen egy erdélyi magyar nő volt az első fehér ember a mai Uganda területén. Nagyon regényes, filmre illő sztori ez. Vittem a minket fogadó szervezetnek egy bekeretezett képet Sass Flóráról – de tudtak egyébként róla, a neve ismerős volt például annak az idegenvezetőnek, aki felvitt bennünket a Níluson a Murchison vízeséshez. A Murchison park bejáratánál áll egy tábla, Sir Samuel Baker és Lady Florence Baker emlékére, azon annyit ír, hogy Flóra Közép-Európából származott. Egy erdélyi magyar Afrika-kutató nő: ezt a történetet Amerikában már rég megfilmesítették volna, nálunk meg senki nem tud róla.”

 

Hirdetés